Ipoteză: Cine s-ar afla în spatele jocului „Balena albastră”

Data actualizării: Data publicării:
cyber securitate hacker calculator parola facebook guvern

O scurtă documentare a acestui fenomen sinistru („Balena albastră” - n.r.) ne face să înțelegem că fie poliția, fie serviciile secrete ruse au fost interesate de a promova la maximum „Balena albastră” și de a-i ascunde de ochii lumii pe adevărații coordonatori ai jocului, scrie jurnalistul Pavel Păduraru într-un articol publicat pe site-ul timpul.md

cyber securitate hacker calculator parola facebook guvern

Jocul online „Balena albastră”, pe care îl poți câștiga doar dacă te sinucizi, a devenit în ultimele săptămâni cunoscut pe ambele maluri ale Nistrului, după ce timp de doi ani a făcut furori în Federația Rusă. Presa rusă scrie că numai în țara lor participă la joc 200 mii de tineri și că „grupurile morții” s-au răspândit în Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Letonia și Kazahstan, iar acum au ajuns în România, Bulgaria și Polonia. Deși reprezintă o calamitate socială sporită, jocul morții trezește multiple semne de întrebare în privința originii sale, precum și a neputinței (sau nedorinței!) autorităților de a-l opri, arată jurnalistul Pavel Păduraru într-un amplu articol, în care prezintă date și fapte relevante despre istoria acestui joc și mai ales despre creatorii lui.

filip budeikin balena albastra
Filip Budeikin, 21 de ani, este considerat fondatorul jocului „Balena albastră”. El a acordat un interviu cotidianului rus „Novaia Gazeta” | FOTO: timpul.md

În opinia sa, totul nu e decât „o sângeroasă mascaradă”. Din Federația Rusă, „Balena albastră” a ajuns la Chișinău prin regiunea separatistă de la Tiraspol. „Numărul adevărat al victimelor nu este cunoscut de nimeni. Oficial, se spune că în Rusia s-ar fi sinucis 130 de „balene”, deși această cifră este mult prea exagerată chiar și în percepția celor mai vehemenți critici ai jocului morții. De fapt, ceva similar se întâmplă și la noi, unde oficial avem cel mult cinci presupuse (!) „balene” pe ambele maluri ale Nistrului, însă unele mass-media anunță că jocul a condus la suicid deja zeci de adolescenți în Republica Moldova”, scrie Pavel Păduraru.

Culmea e că lucrurile stagnează în timp ce organizatorii jocului pot fi deconspirați chiar și de către specialiști în programare sau jurnaliști, în cazul în care organizatorii jocului morții nu ar fi, din întâmplare, reprezentanți ai serviciilor secrete. Tind să fac această presupunere, deoarece o condiție a jocului este următoarea: dacă vreun „jucător” se răzgândește să moară, moderatorul îi aduce la cunoștință că deține toate informațiile despre el și-l amenință că familia sa va avea de suferit. În acest caz, oricât de erudit am zice că a fost Filip Budeikin (cel care ar fi creat acest joc - n.r.), el nu putea afla datele personale ale victimelor sale fără a avea acces la bazele de date secrete ale cetățenilor Rusiei, atrage atenția Pavel Păduraru.

Jurnalistul amintește că Rusia încearcă de câțiva ani să înăsprească controlul asupra spațiului informațional, pentru ca autoritățile să poată interzice accesarea unor site-uri și să aibă acces la mesajele private ale cetățenilor. În ceea ce privește Republica Moldova, întâmplările recente legate de „Balena albastră” i-au făcut pe parlamentari să sugereze că a venit timpul ca legislatorii să adopte Legea „Big Brother”, care permite monitorizarea utilizatorilor de Internet și care anterior a provocat o serie de nemulţumiri în rândul societăţii civile.

Prin urmare, din acest joc ar putea avea de câștigat statul în detrimentul libertății noastre. Dacă nu am dreptate, aștept săptămâna viitoare să-i văd pe organizatorii jocului morții la închisoare. În caz contrar, nu m-aș mira dacă, după adoptarea acestor legi la Moscova, Tiraspol și Chișinău, se va îneca prin suicid însăși „Balena albastră”, conchide jurnalistul Pavel Păduraru.

Citiți articolul complet AICI.  

Citiți și: EXCLUSIV | Mărturia unei fete care a vrut să intre în jocul care împinge copiii spre tragedie

Hashtagurile legate de „Balena albastră” ar putea fi blocate în Moldova

„Balena albastră”, jocul rus care îi împinge pe adolescenți la sinucidere

Jocurile morții. Cum pot fi feriți copiii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri