Cum a investit Rusia bani în Facebook şi Twitter cu ajutorul ginerelui lui Trump

Data actualizării: Data publicării:
3000

O nouă scurgere de informații continuă investigația #PanamaPapers – incursiunea la scară globală făcută de sute de jurnaliști în industria secretă a paradisurilor fiscale. De data aceasta, noua scurgere de documente poartă numele de #ParadisePapers. Potrivit acestora, o bancă stat din Rusia l-au ajutat pe Yuri Milner, un om de afaceri ruso-american, să ajungă un nume important în Silicon Valley, relatează The New York Times.

3000
Mark Zuckerberg și Yuri Milner. Foto: The Guardian

Cele peste 13 milioane de documente demască legături dintre Rusia și miliardari din anturajul președintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaților primului ministru Canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Marii Britanii, dar și ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume.

Astfel, două instituții de stat din Rusia cu legătură apropiate de Vladimir Putin au făcut investiții „substanțiale” în Twitter și Facebook printr-un asociat al lui Jared Kushner, ginerele președintelui Donald Trump. Este vorba despre magnatul Yuri Milner.

Documentele vin într-un context cât se poate de neplăcut pentru adminstrația Trump, care este acuzată deja de legături cu Rusia, însă noile dezvăluiri pun subiectul într-o nouă lumină.

În 2011, un fond de investiții al mogulului IT Yuri Milner a acționat ca intermediar pentru una din băncile guvernului rus, VTB Bank, când aceasta a investit 191 de milioane de dolari în rețeaua socială Twitter. VTB este implicată și în rafinăria românească Rafo Onești, ca principal finanțator în ultimii ani ai acționarilor ruși, precizează Rise Project.

Documentele mai arată cum o subsidiară a gigantului rus Gazprom, altă corporație rusă cu operațiuni în România, a înființat o companie paravan care a investit într-o firmă legată de Yuri Milner și care a deținut acțiuni de aproape 1 miliard de dolari la Facebook. Mai recent, același Milner a investit 850 mii de dolari în Cadre, o companie imobiliară al cărei co-fondator este ginerele lui Trump, Jared Kushner.

Un purtător de cuvânt al fondului de investiții deținut de Milner a confirmat că VTB s-a folosit de fond pentru a investi în Twiter. Milner a declarat, într-un interviu, că nu a știut de implicarea Gazprom în afacerile sale, dar și că ar fi investit banii săi în afacerea Kushner.

Într-un final, companiile deținute de Yuri Milner auajuns să dețină peste 8 procente din Facebook și 5 la sută din Twitter.

Vă reamintim, Facebook, Twitter și alte rețele de socializare au devenit un subiect important în ancheta FBI privind implicarea Rusiei în alegerile de anul trecut din SUA.

#ParadisePapers reprezintă o serie de anchete care dezvăluie afacerile financiare pe care le au în diverse paradisuri fiscale unele dintre cele mai mari corporații din lume și unii dintre cei mai bogați oameni. Aproape 100 de organizații internaționale din domeniul media au colaborat pentru a examina peste 13 milioane de documente care provin de la o firmă de avocatură, o companie pentru servicii offshore și din documente de înregistrare în paradisuri fiscale. 

În esență, folosirea acestor paradisuri fiscale nu reprezintă decât o modalitate prin care vedetele și marile companii încearcă să scape de plata unor taxe consistente. Trebuie spus că asemenea practici nu sunt ilegale atâta timp cât veniturile respective sunt legale.

Citiți și: 

Dezvăluiri Paradise Papers: Averea ascunsă a reginei Elisabeta a II-a

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri