Kremlinul spune că numele vaccinului pe care îl face Putin va fi ținut secret

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin in vizita la un spital din moscova
Preşedintelui Putin nu a agreat ideea de a fi vaccinat în faţa camerelor de luat vederi, spune purtătorul său de cuvânt. Foto: Profimedia Images

Kremlinul a comunicat marţi că a decis să nu dezvăluie cu care dintre serurile anti-COVID-19 de fabricaţie rusească va fi vaccinat preşedintele Vladimir Putin în cursul zilei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„În mod deliberat nu spunem ce vaccin va primi preşedintele, remarcând că toate cele trei vaccinuri ruseşti sunt absolut de încredere şi eficiente”, le-a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor.

El a mai spus că Putin, care şi-a anunţat luni intenţia de a se imuniza, va fi vaccinat probabil în cursul serii şi va primi unul din cele trei seruri de fabricaţie rusească.

Peskov a subliniat că preşedintele a făcut deja foarte multe pentru a promova vaccinurile ruseşti, dintre care cel mai cunoscut este Sputnik V.

Moscova a mai acordat autorizare de urgenţă altor două vaccinuri de producţie internă, EpiVacCorona şi CoviVac.

Preşedintelui Putin nu agreează ideea de a fi vaccinat în faţa camerelor de luat vederi, a mai indicat purtătorul său de cuvânt.

Rusia și China se apără de acuzațiile de oportunism

Şefii diplomaţiilor rusă şi chineză au criticat marţi politica statelor occidentale cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului, apărându-se la rândul lor de orice acuzaţie de „oportunism” şi asigurând că nu caută decât să „salveze vieţi”. Aceste declaraţii intervin în plină perioadă de tensiuni în jurul omologării vaccinului rusesc Sputnik V în Uniunea Europeană, Rusia acuzând Bruxellesul că întârzie în mod voit acest proces, scrie Agerpres.

Bruxellesul acuză la rândul său Moscova şi Beijingul că „instrumentalizează vaccinurile în scopuri de propagandă”.

Occidentalii „încearcă să prezinte Rusia şi China ca un fel de oportunişti în domeniul aşa-zisei diplomaţii a vaccinurilor. Nu este absolut deloc adevărat”, a declarat marţi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, aflat în vizită oficială în China.

Politica legată de vaccinuri trebuie să fie „ghidată de considerente ale umanismului, de interesul de a salva vieţi şi nu de consideraţii geopolitice sau de abordări comerciale pentru a învinge concurenţa”, a adăugat el.

„Mai degrabă decât a spune că China intenţionează să ducă un fel de diplomaţie a vaccinului, ar fi preferabil să se spună că China practică în prezent o acţiune umanitară”, a declarat şi omologul său chinez, Wang Yi.

„Intenţia noastră de la început a fost de a permite ca un număr cât mai mare de persoane să primească vaccinul cât mai curând posibil”, a spus el.

Preşedintele rus Vladimir Putin calificase luni drept „stranii” declaraţiile comisarului european Thierry Breton, care afirmase anterior că Europa „nu are nevoie” de vaccinul rusesc împotriva COVID-19.

Într-un moment în care o cerere rusă de omologare este examinată de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), un grup de experţi ai agenţiei este aşteptat în Rusia la 10 aprilie pentru a studia testele clinice efectuate pentru Sputnik V, potrivit ministrului rus al sănătăţii Mihail Muraşko.

Mai multe state membre ale UE, în special Ungaria, au recurs deja la vaccinuri rus şi chinez care încă nu au fost aprobate de autoritatea de reglementare europeană, pentru a face faţă unei campanii de vaccinare lentă.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri