Mărturiile tinerilor cu studii care fug de regimul lui Putin. „Îmi iubesc țara, dar urăsc statul”

Data publicării:
Protestatari anti-război la Moscova
Motivul numărul unu pentru care oamenii pleacă din Rusia este „siguranța”, mai precis pentru 64% dintre participanții la un sondaj. Pentru mulți ruși, războiul a adâncit sentimentul general de anxietate pe care îl resimt trâind într-un stat din ce în ce mai represiv. Foto: Profimedia Images

În Rusia are loc un exod în acest moment. Este aproape invizibil în comparație cu cel din Ucraina, dar este extrem de important pentru viitorul țării, scrie Sky News. În jur de 200.000 de ruși au părăsit deja țara și s-au refugiat în străinătate, un proces care continuă să sărăcească Rusia de oameni tineri, cu studii, care caută acum să își construiască un viitor în afara țării.

Tania Simakova este editor online pentru The Village, un site de lifestyle. Cu puțin timp în urmă a fost blocat de autorități, iar echipa editorială a știut imediat că trebuie să plece din Rusia. „Cred că mă vor băga la închisoare pentru 15 ani”, a spus Simakova. „Mi-e frică pentru că sunt nebuni, sunt abuzivi”.

„Abia dacă am dormit o oră și jumătate. Mi-a fost rău la stomac și nu pot mânca”, a spus Maria, 24 de ani, pentru The Moscow Times, la patru zile după ce Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei.

Rusia-proteste2
Oricine este prins de autoritățile din Rusia că protestează împotriva „operațiunii militare speciale” a armatei ruse din Ucraina poate fi închis până la 20 de ani. Foto: Profimedia Images

„Vreau să am simț civic, dar sunt un dezastru. Vreau doar să zbor afară. Când sunt în afara Rusiei pot începe să le scriu membrilor parlamentului și să ajut la schimbarea retoricii pe internet.”

Voci tremurânde, anxietate și decizia de a părăsi Rusia pentru a fi în siguranță – aceste sentimente sunt împărtășite de mulți tineri ruși. The Moscow Times a vorbit cu 32 de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Mai mult de jumătate dintre ei au decis să părăsească țara sau au plecat deja.

64% dintre rușii care pleacă din țară spun că o fac din motive de „siguranță”

În ciuda sancțiunilor și a deprecierii monedei, economia nu este principalul motiv pentru care oamenii pleacă. „Mi-e mai puțin frică să particip la demonstrații aici decât în Rusia”, au spus mai multe persoane care locuiesc acum în Georgia, Armenia și diferite alte țări din Uniunea Europeană.

Motivul numărul unu pentru care oamenii pleacă din Rusia este „siguranța”, mai precis pentru 64% dintre participanții la un sondaj organizat de ONG-ul rusesc Takie Dela. Pentru mulți ruși, războiul a adâncit sentimentul general de anxietate pe care îl resimt trâind într-un stat din ce în ce mai represiv.

Rusia se confruntă cu un exod al tinerilor cu studii care fug de regimul lui Putin. „Îmi iubesc țara, dar urăsc statul”
Alexei Navalnîi, critic vehement al Kremlinului, i-a îndemnat pe ruși să protesteze în fiecare zi împotriva invadării Ucrainei, spunând că Rusia nu ar trebui să fie o „națiune de lași fricoși” și că Putin este „un mic țar nebun”. Foto: Profimedia Images

„Am fost în Georgia vara trecută și m-am dus la parada 'Gay Pride'. M-am simțit mai în siguranță acolo decât la un miting din Rusia”, a declarat Tina G., în vârstă de 25 de ani. Tina este cercetătoare pentru o companie privată și are dublă cetățenie georgiană și rusă.

„Din 24 februarie, fumez câte un pachet de țigări pe zi. Dorm și nu fac nimic altceva”, a spus Tina. Tina a trăit deja experiența sosirii trupelor ruse. În august 2008, Rusia a invadat Georgia și a recunoscut independența celor două regiuni separatiste, Abhazia și Osetia de Sud.

„Cu siguranță îmi trezește amintiri din 2008”, a spus Tina. „Eram în Georgia atunci și a fost foarte înfricoșător.” Dar, în ciuda acestor amintiri, ea se simte mai în siguranță la Tbilisi decât la Moscova. „Nici mie nu-mi place actualul guvern georgian, dar dacă aș fi nevoită să-mi reneg una dintre cetățenii, aș renunța la cea rusă”, a spus Tina.

Arestat pentru că protesta împotriva războiului, acum s-a refugiat în Georgia și participă la organizarea ajutorului umanitar destinat Ucrainei

În zona parlamentului din Georgia, Evgheni Liamin încarcă un camion care va pleca spre Ucraina cu cutii de haine și pachete cu mâncare. Liamin este unul dintre cei peste 25.000 de ruși care au părăsit Rusia și s-au refugiat în Georgia după declanșarea invaziei de către forțele armate rusești, informează BBC.

Mulți dintre rușii nou-veniți în Georgia se străduiesc să își găsească un loc de cazare. Pot fi văzuți cutreierând străzile capitalei, Tbilisi, cu valizele și, de multe ori, cu animalele de companie la purtător.

Liamin poartă o panglică galben-albastră la piept – culorile steagului Ucrainei. Este aceeași panglică pe care o purta în timpul unui protest anti-război din Rusia în timpul căruia a fost arestat, la o zi după ce trupele rusești intrau în Ucraina.

Rusia se confruntă cu un exod al tinerilor cu studii care fug de regimul lui Putin. „Îmi iubesc țara, dar urăsc statul”
Panglică galben-albastră care simbolizează sprijinul pentru ucraineni, precum cea purtată de Evgheni Liamin, unul dintre cei peste 25.000 de ruși care s-au refugiat în Georgia, după ce a fost arestat în timpul unui protest anti-război din Rusia. Foto: Profimedia Images

Oricine este prins de autoritățile din Rusia că protestează împotriva „operațiunii militare speciale” a armatei ruse din Ucraina poate fi închis până la 20 de ani, potrivit BBC.

„Am înțeles atunci că cel mai bun mod de a acționa împotriva regimului lui Putin ar fi emigrarea din Rusia”, a spus absolventul de studii politice de 23 de ani. „Este responsabilitatea mea să fac tot ce pot pentru a-i ajuta pe ucraineni.”

Exodul nu se oprește la Georgia. UE, SUA, Marea Britanie și Canada și-au închis spațiul aerian pentru zborurile companiilor aeriene din Rusia, așa că rușii se îndreaptă spre țări unde zborurile mai sunt încă permise și unde nu li se cer vize, precum în Turcia, Asia Centrală și Caucazul de Sud. Mulți dintre ei au fugit în Armenia.

Ruși care își condamnă guvernul și sunt pregătiți să renunțe la cetățenie

Alți cinci ruși intervievați și-au denunțat patria și sunt pregătiți mental să renunțe la cetățenie dacă e nevoie.

„Am decis să plec pentru că pe 24 februarie m-am trezit fără patrie”, a spus și V., un manager de aproape 30 de ani. „Toate lucrurile frumoase pe care mi le-a dat țara mea – educație, cultură – au fost distruse într-o secundă. Am simțit că inima mi s-a frânt de o mie de ori.”

Leonid Z., un programator de 30 de ani, s-a mutat în străinătate printr-un program special în toamna anului 2021. Avea planuri să își viziteze rudele din Rusia, dar acum nu se mai pune problema întoarcerii.

Rusia se confruntă cu un exod al tinerilor cu studii care fug de regimul lui Putin. „Îmi iubesc țara, dar urăsc statul”
„Am decis să plec pentru că pe 24 februarie m-am trezit fără patrie”, a spus și un manager rus de aproape 30 de ani. „Toate lucrurile frumoase pe care mi le-a dat țara mea – educație, cultură – au fost distruse într-o secundă. Am simțit că inima mi s-a frânt de o mie de ori.” Foto: Profimedia Images

„Am fost disperat în primele două zile [după declanșarea războiului]. Acum am înțeles că într-un fel patria mea a dispărut”, a spus Leonid. „Nu pot să mă asociez în niciun fel cu ceea ce a făcut țara asta... Asta e, acum sunt un imigrant.”

Alte șapte persoane au exprimat sentimente similare față de guvernul lor, dar au decis să rămână în țară. „Îmi place foarte mult poporul rus. Eu sunt rus, așa că rămân aici”, a declarat pentru The Moscow Times Mark Pekarev, în vârstă de 24 de ani, profesor la o universitate de top din Rusia.

„Înțeleg că acum este rău și că lucrurile se vor înrăutății și mai mult. Dar trebuie să rezistăm. Cred că aș bea până la moarte sau m-aș spânzura dacă aș pleca în străinătate”, a spus Pekarev.

„Pentru mine rămânerea în Rusia este un fel de datorie”, a spus Vasia, de 22 de ani, care lucrează într-un centru de artă din Moscova. „Întotdeauna am avut senzația că trebuie să mergi până la capăt. Cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla este moartea prin tortură. Cred că pot să-i fac față.”

Amenințați de suporterii lui Putin și chiar de oameni pe care îi considerau prieteni apropiați

La patru zile după interviu, Maria și V. au decis să rămână în țară. Maria rămâne încrezătoare cu privire la organizarea de viitoare proteste, iar V. se gândește să rămână pentru a putea să le spună copiilor ei că a încercat să ajute.

Mulți ruși au plecat la Istanbul doar cu ce au putut împacheta și lua cu ei. Dar, deja se simt mai bine în comparație cu viața lor sub regimul lui Putin, relatează Sky News.

Rusia se confruntă cu un exod al tinerilor cu studii care fug de regimul lui Putin. „Îmi iubesc țara, dar urăsc statul”
Exodul nu se oprește la Georgia. UE, SUA, Marea Britanie și Canada și-au închis spațiul aerian pentru zborurile companiilor aeriene din Rusia, așa că rușii se îndreaptă spre țări unde zborurile mai sunt încă permise și unde nu li se cer vize, precum în Turcia, Asia Centrală și Caucazul de Sud. Mulți dintre ei au fugit în Armenia. Foto: Profimedia Images

Turcia este una dintre puținele țări care nu și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești. Mii de oameni caută să se refugieze aici, mulți dintre ei alegând apoi să meargă spre Antalia, acolo unde au fost primiți cu căldură timp de ani de zile.

O familie din Rusia a fugit din țară acum o săptămână și s-a refugiat într-un apartament din Antalia deținut de un agent imobiliar. Tatăl este un vânzător de pește – nu este nici activist, nici jurnalist. Cu toate acestea, a primit mai multe amenințări din partea suporterilor lui Putin de când a început invazia. Unele amenințări le-a primit de la oameni pe care îi considera prieteni apropiați.

Familia le-a spus prietenilor și rudelor că se află în Turcia în vacanță cu toate că nu plănuiesc să se mai întoarcă vreodată. Cei care sunt deja aici spun că în ultimele două săptămâni viața a devenit mult mai grea, pe măsură ce rubla continuă să se prăbușească și Rusia devine un stat paria.

Citește și: O pensionară care a supraviețuit asediului Leningradului din anii '40, ridicată de scutieri pentru că a cerut încetarea războiului

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri