Medvedev îl ironizează pe Biden, după anunțarea candidaturii: „Un bunic disperat”

Data publicării:
dmitri medvedev face declaratii
Medvedev l-a ironizat marţi pe Joe Biden după ce acesta şi-a oficializat candidatura pentru un nou mandat. Foto: Profimedia

Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, devenit un critic virulent al Occidentului după ce Rusia a pornit războiul în Ucraina, l-a ironizat marţi pe preşedintele american Joe Biden după ce acesta şi-a oficializat candidatura pentru un nou mandat prezidenţial la alegerile din 2024, relatează France Presse.

„Biden a luat decizia sa. Un bunic disperat”, a scris Medvedev pe Telegram despre preşedintele american democrat în vârstă de 80 de ani.

„Dacă aş fi în locul armatei americane, aş crea imediat o valiză falsă cu coduri nucleare false, pentru cazul în care el ar câştiga (alegerile), astfel încât să se evite consecinţe ireparabile”, a completat fostul preşedinte rus, în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

În urmă cu o lună, Medvedev susţinea că Biden se grăbeşte să intensifice ajutorul militar pentru Ucraina întrucât agenda sa ar pierde elan atât în SUA, cât şi în Occident în general. „Conflictul în Ucraina este agenda democraţilor, şi nu doar a democraţilor, ci a lui Joe Biden personal. El s-a aruncat adânc în această afacere încă de când era vicepreşedinte. Şi-a adus în Ucraina fiul (Hunter Biden - n. red.), care a început să facă avere acolo doar pentru că era fiul lui Biden. Pentru el, asta este o rană nevindecată şi care nu se va vindeca niciodată”, a apreciat fostul preşedinte rus.

Deja cel mai vârstnic preşedinte din istoria SUA, Joe Biden ar avea la finalul unui al doilea mandat 86 de ani. Examenele sale medicale din noiembrie 2021 şi februarie 2023 s-au încheiat cu concluzia că este „sănătos”, dar momentele sale de confuzie ajută opoziţia republicană să-i pună la îndoială acuitatea mintală.

În pofida vârstei, Biden a arătat până în prezent o rezistenţă ieşită din comun, jonglând între crize internaţionale şi mari reforme interne. De pildă, prin deplasarea sa inedită la Kiev a reamintit în mod spectaculos rolul său de arhitect al ripostei occidentale după invazia Rusiei în Ucraina, iar pe plan intern a insistat asupra reformelor sale ambiţioase pentru reindustrializarea SUA, atragerea tehnologiilor de vârf, tranziţia energetică sau modernizarea infrastructurilor.

Însă toate acestea nu prea impresionează cetăţenii care se luptă cu inflaţia. Echipa sa speră totuşi că, până la alegeri, unele realizări concrete, cum ar fi şoselele reabilitate, medicamentele mai ieftine sau redeschiderea unor fabrici se vor vedea în rezultatul urnelor. Aceeaşi echipă mai mizează şi pe faptul că o candidatură a predecesorului său republican Donald Trump nu stârneşte în rândul electoratului mai mult entuziasm decât a lui, notează France Presse, citată de Agerpres.

O mare provocare pentru Joe Biden ar fi însă o confruntare cu un adversar mai tânăr, cum ar fi guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, în vârstă de 44 de ani, dar care deocamdată nu şi-a oficializat candidatura pentru alegerile interne din propriul partid.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri