Micul manual al dictatorului. Cum încearcă Vladimir Putin să o ia pe drumul lui Xi Jinping

Data actualizării: Data publicării:
2016 G20 State Leaders Hangzhou Summit
FOTO: Getty Images

Deşi au trecut două decenii de când a preluat puterea în Rusia, Vladimir Putin nu pare să se clatine, în fapt, schimbările constituţionale pe care le-a anunţat par să arate că va mai rămâne liderul autoritar al ţării şi pe viitor, relatează CNN. Însă chiar dacă Putin pare că vrea să emuleze parcursul omologului său chinez, Xi Jinping, în încercarea de a îşi consolida puterea dictatorială, liderul rus nu se bucură chiar de aceleaşi condiţii.

Intenţia lui Vladimir Putin de a rămâne la putere şi după 2024 este din ce în ce mai evidentă, iar dacă sistemul politic din Rusia nu îi mai permite să fie preşedinte, fără măcar o pauză de patru ani, atunci întregul sistem trebuie schimbat.

În fapt, ce încearcă acum Vladimir Putin, este să mute centrul de putere dinspre preşedinţie înspre funcţia de prim-ministru pe care doreşte să o ocupe din nou, aşa cum a făcut şi în timpul „interregnum-ului” din 2008-2012 când şi-a pus omul loial în funcţia de preşedinte, iar el a preluat-o pe cea de prim-ministru.

În timp ce Putin rearanjează sistemul politic al ţării sale, care într-o democraţie autentică ar trebui să fie stabil şi rezistent în timp, cel puţin o dată la opt ani, Putin priveşte cu jind la felul în care omologul său chinez, Xi Jinping, a reuşit să îngenuncheze întregul establishment politic de la Beijing, eliminând limitele de mandat şi creând un cult de personalitate şi un tip de regim asemănător nu predecesorilor săi reformatori (de la Deng Xiaoping la Hu Jintao) ci lui Mao Zedong.

Deşi şi Putin îşi doreşte un parcurs similar, situaţia lui nu seamănă deloc cu cea a lui Xi. Deşi Rusia nu poate fi în niciun caz considerată o democraţie, sistemul său legal şi politic este, încă, ceva mai liberal decât cel de la Beijing. Spre deosebire de China, Rusia mai tolerează încă existenţa unei opoziţii foarte limitate.

Chiar dacă acţiunile lui Xi de a centraliza puterea în 2018 au necesitat negocieri şi discuţii în interioriul partidului comunist chinez, ţara a văzut întreaga situaţia ca pe un fapt împlinit, iar de atunci partidul a devenit şi mai bine coagulat în jurul lui Xi.

Putin, însă, nu se bucură de un mediu la fel de prietenos. La momentul rocadei cu Dmitri Medvedev din 2012, el s-a confruntat cu proteste mari de stradă şi nici acum nu pare că actualul preşedinte al Rusiei va reuşi să evite astfel de mişcări. În acelaşi timp, nemulţumirile se adună şi printre politicienii ruşi loiali lui Putin. Oricât de mult şi-ar dori Putin să preia modelul lui Xi, pe termen lung obstacolele vor fi mai numeroase decât ale omologului său chinez. 

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri