Moscova consideră regiunea Donbas ca fiind „parte a teritoriului Ucrainei”, spune ambasadorul Rusiei la Washington

Data actualizării: Data publicării:
anatoli antonov vorbeste cu personalul ambasadei rusiei la washington
Anatoli Antonov (dreapta), ambasadorul Rusiei la Washington Foto: Profimedia Images

Ambasadorul Rusiei la Washington, Antatoli Antonov, a respins, duminică, afirmațiile potrivit cărora Moscova ar plănui o invazie în Ucraina și a declarat că Moscova consideră regiunea Donbas, din estul separatist al Ucrainei, ca fiind „parte a teritoriului ucrainean”, relatează The Guardian

În Donbas trăiește o importantă comunitate rusofonă, sprijinită de Moscova, iar în ultimele zile Rusia ar fi făcut evacuări masive de populație de acolo.

„Rusia nu încearcă să ia teritoriul altor țări”, a declarat duminică ambasadorul Anatoli Antonov, citat de agenția rusă Ria-Novosti. „Nu există astfel de planuri (de a invada Ucraina)”, a asigurat Antonov, adăugând că Moscova consideră regiunea Donbas „ca fiind parte a Ucrainei”.

În plus, Antonov a transmis că țara sa este pregătită să continue eforturile diplomatice pentru a rezolva actualele tensiuni și a negat că actuala desfășurare de trupe reprezintă un pericol pentru Ucraina .„Trupele rusești se află pe teritoriul suveran al Rusiei. Noi nu amenințăm pe nimeni”, a spus el.

Citiți și: Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni prima și nici nu vrea să pronunțe cuvântul „război”, susține purtătorul de cuvânt al lui Putin

Belarusul rămâne în joc

În același timp, ambasadorul Antonov a apărat prezența trupelor rusești în Belarus, spunând că aceasta nu contravine dreptului internațional.

Duminică dimineață, ministrul apărării din Belarus a declarat că soldații ruși vor rămâne în țară chiar dacă exercițiile comune planificate s-au încheiat, ceea ce a dat naștere temerilor că o invazie rusă ar putea veni dinspre această țară în care Rusia a adus 30.000 de soldați. Minskul spune că soldații ruși rămân pentru a face noi antrenamente, din cauza violențelor care s-au reaprins în estul Ucrainei vecine între forţele Kievului şi separatiştii proruşi.

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a denunţat duminică menţinerea trupelor ruseşti în Belarus pentru exerciţii militare, văzând în acest lucru o ameninţare la suveranitatea ţării, a relatat AFP, preluată de Agerpres.

În opinia sa, Belarusul „ar putea fi antrenat în războiul altcuiva şi s-ar putea transforma într-o ţară agresoare”. Ea l-a acuzat pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că „a plătit sprijinul Kremlinului cu suveranitatea” ţării sale.

„Cerem retragerea imediată a trupelor ruseşti de pe teritoriul nostru”, a adăugat Svetlana Tihanovskaia, solicitând ca această chestiune să fie supusă Consiliului de Securitate al ONU şi să fie adoptate noi sancţiuni împotriva Minskului.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri