Oleg Deripaska și Mihail Fridman, doi dintre oligarhii celebri ai Rusiei, cer să fie pace în Ucraina: O tragedie pentru ambele popoare

Data publicării:
oleg deripaska cu casca de protectie de santier
Oligarhul rus Oleg Deripaska, fondatorul companiei RUSAL, pledează pentru pace în Ucraina Foto: Profimedia Images

Doi dintre cei mai cunoscuți miliardari ruși, Oleg Deripaska și Mihail Fridman, cer încetarea conflictului declanșat de invazia ordonată de președintele Vladimir Putin în Ucraina, Fridman calificându-l drept o tragedie pentru populația ambelor țări.

Oligarhii ruși, care au exercitat cândva o influență semnificativă asupra președintelui Boris Elțîn, în anii 1990, se confruntă acum cu un dezastru economic după ce Occidentul a impus sancțiuni severe Rusiei în urma invaziei pe care Vladimir Putin a ordonat-o în Ucraina, scrie Reuters.

Miliardarul Mihail Fridman, care s-a născut în vestul Ucrainei, spune într-o scrisoare adresată angajaților săi că acest conflict creează o prăpastie între cele două popoare slave din est, rușii și ucrainenii, care au fost „frați” timp de secole.

„M-am născut în vestul Ucrainei și am trăit acolo până la vârsta de 17 ani. Părinții mei sunt cetățeni ucraineni și locuiesc în Lvov, orașul meu preferat”, arată Fridman în scrisoarea citată de Reuters. „Dar mi-am petrecut, de asemenea, o mare parte din viață ca cetățean al Rusiei, construind și dezvoltând afaceri. Sunt profund atașat de popoarele ucrainean și rus și văd conflictul actual ca pe o tragedie pentru ambele națiuni”, continuă Fridman.

„Această criză va costa vieți și va afecta două națiuni care s-au avut ca frații timp de sute de ani”, subliniază Fridman. „Deși o soluție pare groaznic de îndepărtată, nu pot decât să mă alătur celor a căror dorință arzătoare este ca vărsarea de sânge să ia sfârșit. Sunt sigur că partenerii mei îmi împărtășesc punctul de vedere”, mai spune Fridman în scrisoare.

Memorial stele unveiled for Soviet cosmonaut Alexei Leonov in Moscow
Mihail Fridman Foto: Profimedia Images

Unul dintre partenerii cei mai vechi ai lui Fridman, Piotr Aven, a participat săptămâna trecută la o întâlnire la Kremlin cu Vladimir Putin, alături de alți 36 de oameni de afaceri ruși importanți.

La rândul său, oligarhul rus Oleg Deripaska are o postare pe rețeaua Telegram prin care îndeamnă la începerea negocierilor de pace „cât mai repede posibil”.

„Pacea este foarte importantă”, spune Deripaska, care este fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal.

Lunea trecută, Deripaska se arăta încrezător că nu va exista un război între Ucraina și Rusia.

Washingtonul a impus sancțiuni împotriva lui Deripaska și a altor oligarhi influenți din cauza legăturilor lor cu Putin, după presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane din 2016.

Un alt miliardar moscovit a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că războiul va fi o catastrofă. „Va fi o catastrofă în toate sensurile: pentru economie, pentru relațiile cu restul lumii, pentru situația politică”, a spus miliardarul.

El a dezvăluit că oligarhii care s-au adunat joi la Kremlin pentru întâlnirea cu Putin nu au comentat nimic. „Oamenii de afaceri înțeleg foarte bine consecințele. Dar cine cere părerea mediului de afaceri în legătură cu acest lucru?”, a declarat miliardarul rus citat de Reuters.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri