News Alert Opozantul rus Aleksei Navalnîi ar fi fost otrăvit. Este în spital, în comă

Data actualizării: Data publicării:
aleksei navalnii, liderul opozitiei din rusia, in timpul unei discutii cu un oficial
Foto: Facebook Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi, una dintre cele mai cunoscute figuri ale opoziției din Rusia și un critic constant al președintelui Vladimir Putin, este la spital, în stare de inconștiență, suspiciunea fiind că a fost otrăvit, a anunțat purtătoarea sa de cuvânt, citată de BBC.

ACTUALIZARE ORA 13:00 Apar noi detalii despre starea lui Aleksei Navalnîi și mărturii ale celor care au fost în avion cu el. Opozantul este la terapie intensivă, ventilat artificial. Între timp se așteaptă rezultatele analizelor medicale pentru a vedea dacă este vorba despre un agent toxic. Încă un element ar putea fi de ajutor în anchetă: sunt analizate imaginile de pe camerele de supraveghere ale cafenelei de pe aeroport unde Navalnîi a băut un ceai înainte de a se sui în avion. Detalii, aici.

ACTUALIZARE ORA 9:00 Agenția rusă TASS relatează că Spitalul de Urgență din Omsk a confirmat că Aleksei Navalnîi a fost internat acolo și că este în stare gravă. 

Pe de altă parte, pe rețelele sociale au apărut imagini cu Aleksei Navalnîi care este transportat cu o targă pe pista aeroportului și urcat într-o ambulanță. 


Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, s-a simțit rău în timpul unui zbor, iar avionul a făcut o aterizare de urgență la Omsk, a scris pe Twitter Kira Iarmiș. Purtătoarea de cuvânt susține că există suspiciunea că Navalnîi a fost otrăvit cu ceva care i-ar fi fost pus în ceai. 

Navalnîi se întorcea la Moscova de la Tomsk, iar ceaiul a fost singurul aliment pe care l-a ingerat. Doctorii spun că agentul toxic s-a absorbit mai repede în băutura caldă. 

În prezent, Navalnîi este la terapie intensivă, inconștient, susține Kira Iarmiș.

BBC notează că aceste afirmații nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă. 

Tentativă de otrăvire și în 2019?

Nu este însă prima dată când numele lui Aleksei Navalnîi este legat de o tentativă de otrăvire. În iulie anul trecut, liderul opoziției ruse susținea că s-a încercat otrăvirea lui în timp ce era în închisoare. El a fost internat în spital, unde, oficial, ar fi fost tratat pentru simptome de alergie acută. 

Navalnîi a povestit însă pe larg pe blogul lui despre experiența lui ciudată, cu „alergia”, în condițiile în care nu se știa alergic la nimic, iar în închisoare, unde a ajunsese deja pentru a patra oară, a urmat aceeași rutină ca de fiecare dată: și-a adus așternuturi de acasă și a mâncat aceeași mâncare. Opozantul rus a povestit în detaliu ce simptome a avut, cum a început să i se umfle fața, să-i curgă ochii, încât colegul de celulă, dar și asistenta medicală s-au speriat când l-au văzut. A publicat și două poze, prima având pe față un antidot verde, iar cealaltă de la infirmerie, când deja fața începuse să i se dezumfle.

În 2017, Navalnîi suferise arsuri chimice grave la ochiul drept, după ce fusese atacat cu o soluție antiseptică.

Cine este Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi, avocat şi activist anticorupţie, a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani pentru organizarea unor proteste anti-Kremlin.

Aleksei Navalnîi a expus constant corupția oficialilor, spunând că Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin este un „partid de corupți și hoți”.

În 2011, a fost arestat și închis 15 zile după ce a denunțat fraude la alegerile parlamentare, comise de Partidul Rusia Unită. 

A fost închis pentru scurt timp și în iulie 2013, sub acuzații de corupție, un demers pe care le-a reclamat ca fiind pur politic. 

În 2018, a încercat să candideze la alegerile prezidențiale, dar nu s-a putut înscrie în cursă din cauza unei condamnări pentru fraudă într-un caz pe care din nou l-a denunțat ca fiind motivat politic. 

În iulie 2019, a primit 30 de zile închisoare pentru că a chemat simpatizanții la un protest neautorizat. 

În decembrie anul trecut, Aleksei Navalnîi, a fost reţinut din nou pentru scurt timp, după o serie de noi percheziţii desfăşurate la sediul organizaţiei sale care luptă împotriva corupţiei.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că pedepse cu detenţia aplicate de Rusia împotriva lui Navalnîi în 2012 şi 2014 au fost motivate politic şi i-au încălcat drepturile, decizie pe care Moscova o contestă.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri