Prima discuție Lavrov-Tillerson după lovitura americană în Siria

Data actualizării: Data publicării:
G20 Foreign Ministers Meet In Bonn
Rex Tillerson (stânga) și Serghei Lavrov (dreapta), s-au întâlnit în februarie 2017 la o reuniune G20, la Bonn FOTO: Gulliver/GettyImages

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat sâmbătă că atacul aerian al SUA asupra regimului sirian „face jocul terorismului”. I-a spus aceasta chiar omologului său american, în cursul primei sale discuții telefonice cu secretarul de stat american, Rex Tillerson, după acțiunea americanilor din noaptea de joi spre vineri împotriva unei baze a armatei siriene. Anunțul referitor la convorbirea celor doi șefi ai diplomațiilor a fost făcut la Moscova, relatează Agerpres.

G20 Foreign Ministers Meet In Bonn
Rex Tillerson (stânga) și Serghei Lavrov (dreapta), s-au întâlnit în februarie 2017 la o reuniune G20, la Bonn FOTO: Gulliver/GettyImages

Serghei Lavrov l-a avertizat pe omologul său american că a ataca „o țară care luptă împotriva terorismului” înseamnă „a face jocul doar al terorismului” și „creează amenințări pentru securitatea regională și internațională”, potrivit unui comunicat la Ministerului rus de Externe.

Pe de altă parte, el a reafirmat poziția diplomației de la Moscova care consideră că acuzațiile potrivit cărora regimul sirian a efectuat atacul chimic asupra localității Khan Sheikhoun, în provincia Idlib, „nu sunt în conformitate cu realitatea”.

A fost prima discuție între cei doi demnitari după atacul desfășurat de Statele Unite împotriva bazei aeriene siriene Shayrat, ca represalii contra presupusului atac chimic al regimului sirian.

Rex Tillerson este așteptat la Moscova între 11 și 12 aprilie, o vizită prevăzută de mult timp. Vineri seară, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat că Moscova așteaptă în cursul acestei vizite „explicații” din partea lui Tillerson în legătură cu atacul american.

La rândul său, secretarul de stat american a afirmat vineri că este „foarte dezamăgitor” răspunsul Rusiei după lovitura americană de pedepsire a regimului sirian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri