Primele declarații ale istoricului Oleg Sokolov după crimă. A dat vina pe iubita sa, care „s-a înfuriat” și l-a atacat cu un cuțit

Data actualizării: Data publicării:
Russian Battle Reenactment
Foto: Guliver/Getty Images

Celebrul istoric rus, Oleg Sokolov, în vârstă de 63 de ani, a fost arestat preventiv după ce a mărturisit că și-a ucis și dezmembrat iubita, o fostă studentă a sa, în vârstă de 24 de ani. 

Istoricul, expert în perioada domniei lui Napoleon Bonaparte, profesor la Universitatea din Sankt Petersburg, a fost arestat preventiv și pus sub acuzare luni și va petrece două luni după gratii în așteptarea procesului în care va fi judecat pentru uciderea și dezmembrarea Anastasiei Ieșcenko, informează Mediafax.

Sokolov fusese surprins cu două zile înainte pe râul Moika, purtând în spate un rucsac ce conținea brațul unei femei. Agenția de presă Interfax a transmis că mai multe bucăți din trupul femeii au fost recuperate din râu. Potrivit unor surse, istoricul a împușcat-o pe femeie, apoi i-a tăiat capul și membrele.

"Sunt distrus din cauza a ceea ce s-a întâmplat și regret", a spus Sokolov în fața instanței.

Acesta a încercat să dea vina pe victimă, care "s-a înfuriat" când el a menționat copiii pe care el îi avea dintr-un mariaj anterior și l-a atacat cu un cuțit.

Sokolov a locuit împreună cu femeia mai mulți ani, iar crima a avut loc săptămâna trecută.

Sokolov a scris mai multe cărți despre împăratul francez Napoleon Bonaparte și a primit Legiunea de Onoare din partea autorităților franceze în 2003. El și Ieșcenko au scris împreună mai multe cărți, le plăcea să poarte ținute de epocă, iar Sokolov se deghiza adesea în Napoleon. Istoricul participa frecvent la reconstituiri istorice ale războiului purtat de Napoleon în Rusia.

După ce ar fi scăpat de cadavru, Sokolov ar fi vrut să se sinucidă la Fortăreața lui Petru și Pavel, îmbrăcat ca Napoleon.

Mai multe surse au declarat că Sokolov are de mulți ani un comportament instabil și a mai abuzat în trecut cel puțin o fostă studentă, dar conducerea universității nu a luat nicio măsură la momentul respectiv. O altă studentă a spus că acesta a bătut-o și a amenințat-o că o arde cu fierul de călcat și că o ucide, în 2008.

O petiție a fost inițiată pentru investigarea motivelor pentru care conducerea universității nu a luat nicio măsură în acest sens. Semnatarii petiției dau vina și pe autorități, care au ignorat plângerea femeii.

Administrația de la Kremlin a calificat crima petrecută la universitatea la care a studiat și președintele Vladimir Putin drept "un act monstruos de demență", subliniind însă că este vorba despre un caz izolat.

Rusia nu are o legislație clară privind hărțuirea sexuală și violența domestică. Mișcări precum #MeToo împotriva hărțuirii la locul de muncă au avut un impact minor în această țară.

Editor web: A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri