Sari la conținut

Primul monument dedicat lui Ivan cel Groaznic

Rusia a inaugurat vineri un monument controversat dedicat lui Ivan cel Groaznic, primul țar al Rusiei, cu o reputație feroce, a cărui reabilitare este promovată de mai mulți oficiali ai țării, scrie Agerpres.

statuie ivan cel groaznic

Foto: yahoo.com

Guvernatorul regiunii Oriol, Vadim Potomski, a dezvelit în orașul cu același nume, situat la 350 km sud de Moscova, primul monument rus în onoarea lui Ivan cel Groaznic, omagiind, în timpul ceremoniei, un „apărător al țării noastre, un țar care ne-a extins granițele”.

În fața unei mulțimi care flutura steagul imperial negru și galben, popular în rândul naționaliștilor ruși, Vadim Potomski a adăugat că Ivan cel Groaznic a fost capabil să protejeze Rusia și Biserica Ortodoxă de dușmanii lor.

Ivan al IV-lea a domnit între 1547 la 1584 și a fost primul suveran slav care a purtat titlul de „ţar al tuturor Rusiilor”. Şi-a câștigat porecla de „cel groaznic” din cauza pedepselor brutale dictate și a paranoii care a dus la executarea de mii de oameni.

Monumentul din bronz, ce-l arată pe Ivan cel Groaznic în haine regale, călare pe cal și ținând o cruce ortodoxă, a fost ridicat la Oriol datorită zvonurilor că orașul a fost fondat de primul țar, chiar dacă istoricii spun că nu au nicio dovadă definitivă.

Inaugurarea monumentului a fost susținută de ministrul rus al culturii, Vladimir Medinski, potrivit căruia reputația însetată de sânge a lui Ivan cel Groaznic este un mit creat de călătorii occidentali în dorința de a-i păta imaginea.