Proteste pentru democrație și alegeri libere în Rusia. Sute de manifestanți au fost arestați

Data actualizării: Data publicării:
rusia protest

Proteste pentru democrație și alegeri libere în Rusia. La Moscova și Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru al patrulea weekend la rând. Ei acuză autoritățile că încearcă să fraudeze alegerile locale și spun că vor o Rusie liberă. Sute dintre manifestanți au petrecut noaptea în detenție, după ce au fost reținuți de forțele de ordine. Mitingurile au avut loc în contextul în care toți liderii importanți ai Opoziței sunt în închisoare.

Sunt scene cu care Rusia ne-a obișnuit în ultima lună. Sute de protetatari, opozanți ai regimului de la Kremlin, sunt extrași din mulțime de către jandarmi și târâți către dube, iar de acolo în închisori.

-Nu le pasă de nimic, jandarmilor nu le pasă. Judecătorilor nu le pasă, nu țin cont de Constituție. Doar spun: să îl arestăm pe unul din partea asta și pe altul din partea cealaltă.

Oamenii spun că s-au săturat de actualul regim de la Kremlin. Vor să își poată alege liberi reprezentanții din Parlament sau primarii. Spun că vor o Rusie liberă şi s-au săturat să fie trataţi doar cu minciuni de la Kremlin.

Sergei Tsukasov - politician independent: Autoritățile vor să ne arate că nu vor să vadă un parlament independent la Moscova. Nu vor să asculte vocea cetățenilor liberi.

Rușii îi cer demisia.Vladimir Putin, plimbare pe motor

În timp ce zeci de mii de oameni îi cereau în stradă demisia, Vladimir Putin era la plimbare cu motocicleta, la Sevastopol, în Crimea, peninsula anexată ilegal de la Ucraina în 2014.

Vladimir Putin - președintele Rusiei: Mă bucur foarte mult că niște flăcăi atât de viteji și de treabă sunt un exemplu pentru tinerii de țara noastră și le arată cum ar trebui să se poarte față de Rusia.

Este a patra sâmbătă la rând când rușii ies în stradă pentru democrație. Protestele au început după ce condidații Opoziției nu au primit aprobarea de a participa la alegerile locale de luna viitoare. De altfel, mai toți liderii Opoziției, printre care și principalul opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, sunt în închisoare. Ei au de ispășit scurte pedepse dictate pentru că au luat parte la manifestații sau au pus la cale mișcări de protest.

Editor web: Alina Popescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri