Putin îşi mută ambasadorul de la Chişinău la Bucureşti. Două episoade controversate din timpul misiunii în Moldova

Data actualizării: Data publicării:
valerii-kuzmin

 

Sursa foto: Unimedia.info

Valeri Kuzmin va fi noul ambasador al Federaţei la Bucureşti, transmite RADOR, care preia agenţia rusă de presă, TASS. Potrivit surselor citate, Vladimir Putin a semnat deja decretul prezidenţial în acest sens.

Astfel, Kuzmin îl va înlocui în postul de la Bucureşti pe Oleg Malginov, pentru eliberarea căruia din funcţie a fost, de asemenea, emis un decret similar.

Valeri Kuzmin a mai fost ambasador al Rusiei la Chişinău. „S-a remarcat în Republica Moldova în anul 2012, atunci când un pacificator rus l-a împușcat mortal pe Vadim Pisari în zona de securitate. Atunci Kuzmin a declarat că Pisari era în stare de ebrietate, fapt ce nu s-a confirmat în urma expertizei medico-legale”, scriu jurnaliştii moldoveni de la portalul Unimedia.info.

Cu un an mai devreme, Kuzmin i-a criticat, într-o ieşire publică, pe cei care pun semnul egal între deportările staliniste în masă şi genocid: „Ei au ajuns în a afirma că deportările staliniste au constituit un act de genocid. (...) Aceste informații sunt reflectate de mass-media și ulterior, ajung în mințile tineretului, umbrind atmosfera de prietenie în relațiile moldo-ruse”, spunea ambasadorul rus, citat de Unimedia.info.

Valeri Kuzmin s-a născut în 24 iunie 1953, la Moscova.

Misiuni în Africa

Potrivit RAODOR, în 1975, a absolvit Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale, din capitala rusă, iar în 1998 cursurile de studii în diplomaţie ale Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia.

Noul ambasador de la Bucureşti a activat în mai multe structuri de conducere ale MAE şi în vremea URSS şi după prăbuşirea blocului sovietic - adjunct al directorului Departamentului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord din cadrul MAE al Federaţiei Ruse, director adjunct în MAE, director al Departamentului pentru relaţiile cu subiecţii Federaţiei Ruse, Parlamentul şi orgnizaţiile civice şi politice ale MAE al Rusiei.

Valeri Kuzmin a mai lucrat ca diplomat în Libia şi Tunisia şi, înainte de Moldova şi România, a mai fost ambasador în Sudan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri