Sari la conținut

Putin l-a felicitat personal pe Assad pentru „rezultatele în lupta împotriva terorismului”

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit luni seară cu președintele sirian Bashar al-Assad în stațiunea Soci, în sud-vestul Rusiei, cu două zile înaintea unui summit tripartit Rusia-Iran-Turcia privind Siria, a anunțat marți Kremlinul, potrivit Agerpres.

putin assad, soci_kremlin ru (1)

Foto: kremlin.ru

„Vladimir Putin a purtat negocieri cu președintele sirian Bashar al-Assad, care s-a deplasat în Rusia pentru o vizită de lucru”, a precizat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că cei doi lideri au discutat despre lupta împotriva terorismului și perspectivele unui acord politic în Siria.

În cadrul acestei întâlniri care a avut loc la reședința de vară a lui Putin din stațiunea balneară Soci, la malul Mării Negre, liderul de la Kremlin l-a „felicitat” pe Assad pentru „rezultatele” sale în lupta împotriva terorismului, afirmând că „înfrângerea inevitabilă și definitivă a teroriștilor” se apropie în Siria.

Potrivit lui Putin, întrevederea a vizat în special discutarea „unei reglementări politice și pașnice pe termen lung” în Siria, după înfrângerea teroriștilor, a precizat Kremlinul.

„Încă mai avem un drum lung de parcurs până vom obține o victorie completă asupra teroriștilor. Însă în ceea ce privește colaborarea noastră în lupta împotriva terorismului pe teritoriul Siriei, această operațiune militară se apropie, într-adevăr, de final”, i-a spus președintele rus omologului său sirian.

„Cred că acum este momentul să trecem la procesul politic”, a adăugat Putin, în contextul în care el urmează să îi primească miercuri pe omologii săi turc și iranian pentru un summit consacrat rezolvării conflictului sirian, care a făcut cel puțin 330.000 de morți în șase ani.

Conform unor imagini transmise de televiziune rusă, Assad le-a mulțumit lui Putin, ministrului apărării rus și șefului Statului Major al Rusiei pentru sprijinul lor în Siria.

Assad i-a transmis omologului său rus „recunoștința poporului sirian” pentru ajutorul Rusiei în apărarea „integrității teritoriale și a independenței” Siriei, conform afirmațiilor sale traduse în rusă.

Putin a afirmat de asemenea că, după întâlnirea cu Assad, intenționează să aibă o serie de consultări cu emirul Qatarului, cu președintele american Donald Trump și cu liderii din Orientul Mijlociu.

Discuția la telefon cu Donald Trump este prevăzută pentru marți, conform afirmațiilor lui Putin, făcute publice de Kremlin.

 

Pe aceeași temă