Putin laudă „eroismul” soldaților ruși acuzați de masacrul de la Bucha. El a semnat un decret prin care le conferă un titlu de onoare

Data publicării:
oameni imbracati in costume albe care muta saci cu cadavre
Investigatorii ucraineni și internaționali caută dovezi ale crimelor de război comise în Bucha și alte localități din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Vladimir Putin a acordat luni titlul onorific de „Gardă” Brigăzii a 64-a de infanterie motorizată, acuzată de Ucraina de participare la atrocităţile de la Bucea. Decretul prezidenţial semnat de liderul de la Kremlin menţionează „eroismul, tenacitatea, hotărârea şi curajul” militarilor ruşi.

Documentul consemnează că „acţiunile abile şi hotărâtoare ale întregului personal în timpul operaţiunii militare speciale din Ucraina sunt un model de executare a îndatoririlor militare, de curaj, de hotărâre şi de înalt profesionalism”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Moscova nu a precizat unde a fost desfăşurată unitatea respectivă sau misiunile la care a participat.

După retragerea din 30 martie a trupelor ruseşti de la Bucha, ucrainenii au descoperit că în localitate au fost masacraţi peste 300 de civili. Autorităţile de la Kiev au vorbit despre crime de război şi au acuzat în special Brigada a 64-a rusă. Moscova a dezminţit informaţiile respective şi a susţinut că este vorba despre o înscenare din partea Ucrainei şi a presei occidentale sau chiar că victimele au fost ucise de ucraineni pentru a acuza Rusia.

Experți criminaliști francezi au sosit săptămâna trecută în orașul de lângă Kiev pentru a ajuta autoritățile ucrainene să stabilească ce s-a întâmplat, în timp ce procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a spus ca Ucraina arată ca „scena unei crime” atunci când a vizitat Bucha.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri