Putin: „Patrioți” ruși s-ar putea să fie implicați în acte de piraterie informatică

Data actualizării: Data publicării:
vladmir putin kremlin
Foto: kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a admis, joi, că este posibil ca cetățeni ruși „patrioți” să fie implicați în acte de piraterie informatică. Asemenea indivizi s-ar putea să se fi alăturat „luptei justificate împotriva celor care vorbesc de rău Rusia”, a declarat liderul de la Kremlin, citat de BBC News.

vladmir putin kremlin
Foto: kremlin.ru

Așa cum „artiștii” își exprimă revolta și pictează toată ziua, hackerii își petrec timpul atacând adversarii, a explicat președintele rus. 

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a negat din nou că administrația sa a fost implicată în alegerile americane de anul trecut și că ar fi ordonat piratarea computerelor Partidului Democrat. Astfel de activități nu au fost niciodată desfășurate la nivel guvernamental, a insistat Putin, exprimându-și convingerea că hackerii nu pot influența voința alegătorilor. 

FBI a deschis o anchetă în care investighează acuzațiile de amestec al rușilor în campania americană prezidențială, în vizorul anchetatorilor fiind inclusiv legăturile dintre Rusia și echipa de campanie a lui Donald Trump. Președintele Trump a negat orice presupusă înțelegere și colaborare cu Rusia pentru a câștiga alegerile. 

În declarațiile făcute joi, la întâlnirea cu presa de la un forum economic internațional găzduit de Sankt Petersburg, Vladimir Putin a subliniat că este posibil ca cineva să lanseze o serie de atacuri cibernetice astfel încât să pară că în spatele lor este Rusia.

„Hackerii pot fi pretutindeni, din orice țară a lumii. Și, desigur, contextul general al relațiilor internaționale este important în acest caz, pentru că hackerii sunt oameni liberi, ca artiștii: dacă sunt inspirați, se trezesc dimineața și sunt deciși să facă un tablou. Și hackerii tot așa. S-au trezit dimineață și au citit că se întâmplă ceva în planul relațiilor internaționale; dacă sunt cuprinși de patriotism, își aduc contribuția, cred ei, la dreptul de a lupta cu cei care vorbesc Rusia de rău. E posibil? Teoretic, da. La nivel de stat, însă, n-am făcut asta niciodată, acesta este lucrul cel mai important și asta în primul rând.

În al doilea rând, îmi pot imagina o astfel de posibilitate, că cineva face asta special, construiește atacuri în lanț, pentru ca sursa atacului să fie atribuită Federației Ruse. Tehnologia modernă poate face asta, a devenit chiar ușor. 

Dar cel mai important, am convingerea fermă că niciun hacker nu poate afecta în mod esențial cursul unei campanii electorale în altă țară. În niciun caz nu poate schimba opinia alegătorilor, conștiința oamenilor și nu poate afecta rezultatul final.

Noi, la nivel de stat, nu facem asta și nu o vom face. Dimpotrivă, încercăm să rezolvăm problema la nivel intern. În orice caz, convingerea mea e că niciun hacker nu va putea să influențeze campania electorală în nicio țară din lume, fie din Europa, Asia sau America”, a spus Vladimir Putin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri