Sari la conținut

Putin: Relaţiile ruso-americane s-au înrăutăţit după instalarea lui Trump la Casa Albă

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că nivelul de încredere între Moscova şi Washington s-a deteriorat după învestirea lui Donald Trump la Casa Albă, transmite News.ro.

trump putin colaj getty

„O persoană ar putea să spună că nivelul de încredere în ceea ce priveşte cooperarea, în special în zona militară, nu s-a îmbunătăţit, ci mai degrabă s-a deteriorat”, a declarat liderul de la Kremlin.

Întrebat despre atacul chimic asupra civililor din Siria, preşedintele rus a precizat că toate armele chimice au fost predate de către regimul de la Damasc.

Putin a înaintat două explicaţii pentru incidentul din localitatea Khan Sheikhoun: fie avioanele guvernamentale au lovit o fabrică pentru arme chimice a rebelilor sau incidentul a fost orchestrat pentru a discredita regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

Ţările occidentale au acuzat forţele guvernamentale siriene pentru orchestrarea atacului chimic, în care şi-au pierdut viaţa 87 de persoane, inclusiv 31 de copii din Khan Sheikhoun.

Statele Unite au lansat în noaptea de joi spre vineri un număr de 59 de rachete de croazieră spre o bază aeriană a forţelor guvernamentale, de unde au plecat avioanele care au atacat provincia Idlib.

Pe de altă parte, secretarul de stat american Rex Tillerson i-a declarat omologului său rus Serghei Lavrov, miercuri, că ar dori să folosească actualele discuții de la Moscova pentru a înțelege de ce Rusia și SUA au dezacorduri acute și să găsească o modalitate de a le rezolva, relatează Agerpres.

Rusia vrea să cunoască „intențiile reale” ale Statelor Unite, a declarat, la rândul său, Serghei Lavrov, adresându-se omologului său american în debutul întâlnirii lor de la Moscova.