Putin: Rusofobia este contraproductivă şi nu va dura etern

Data publicării:
PnRDSNd9x1zjBCCGDVD9Ee7pYrAYURLf
Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin a denunţat joi „rusofobia contraproductivă” a occidentalilor, în deschiderea unei întâlniri anuale cu mediile de afaceri ruse, care reprezintă pentru Kremlin vitrina unei economii ce merge mai bine şi atrage investitoti din întreaga lume, relatează AFP citată de News.ro.

PnRDSNd9x1zjBCCGDVD9Ee7pYrAYURLf
Foto: kremlin.ru

Premierul indian Narendra Modi este invitatul de onoare al preşedintelui rus, care urma să-l primească joi după-amiaza în marja Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (nord-vest).

Acest eveniment are loc într-un context de relansare, după doi ani de recesiune cauzată de căderea preţurilor petrolului şi sancţiunilor care i-au fost impuse din cauza crizei ucrainene. Însă fără ca instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump sau ca alegerile prezidenţiale din Franţa să permită încălzirea sperată.

„Rusofobia” occidentalilor, a declarat Putin la o întâlnire cu reprezentanţi ai presei, este „evidentă” şi „depăşeşte limitele”. Însă „ea nu va dura etern, fie şi numai pentru că trebuie să aibă loc o conştientizare a faptului că ea este contraproductivă şi aduce prejudicii întregii lumi”, a adăugat el.

Potrivit preşedintelui rus, această politică este legată de emergenţa unei lumi multipolare, mulţumită eforturilor Rusiei, ceea ce nu le place unora, care impun Moscovei „restricţii economice al căror efect este absolut nul”.

Prezenţa lui Modi simbolizează legăturile pe care Kremlinul vrea să le consolideze cu ţări emergente, pe fondul tensiunilor cu occidentalii. Însă relaţiile dintre cele două puteri nu s-au destins în ultimii ani.

New Delhi, un aliat militar al URSS în timpul Războiului Rece, s-a reorientat către Statele Unite şi Franţa pentru a-şi diversifica achiziţiile de armament. Şi a apreciat prea puţin faptul că a văzut Moscova apropiindu-se de rivalii săi Pakistanul şi China.

După ce se întâlnesc şi semnează contracte, mai ales energetice, Putin şi Modi urmează să ia cuvântul vineri, în faţa publicului de la forum.

Sunt anunţaţi, de asemenea, cancelarul austriac Christian Kern şi secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Autorităţile ruse scot în evidenţă afluenţa prevăzută ca pe un semn al interesului investitorilor internaţionali faţă de Rusia.

Peste 8.000 de participanţi sunt aşteptaţi în fosta capitală imperială, inclusiv directori ai unor multinaţionale franceze (ca Total şi Engie) şi americani (Chevron şi Boeing), cărora Washingtonul le-a recomandat să nu participe la Forum după anexarea Crimeei.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri