Putin se declară îngrijorat de degradarea situației demografice din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace Plan
Foto: Guliver/Getty Images

Președintele Vladimir Putin a recunoscut că îl îngrijorează degradarea situației demografice din Rusia, informează Agerpres.

Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace Plan
Vladimir Putin / FOTO: Gulliver/Getty Images

"Astăzi, în principal din motive conjuncturale, situația demografică în Rusia se degradează din nou", a declarat președintele rus la o întâlnire consacrată problemelor familiale.

"Această tendință era previzibilă, ea este legată de consecințele ultimelor crize demografice profunde", a adăugat el, referindu-se la "căderea demografică din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945) și cea de la mijlocul anilor '90".

Din cauza numărului mic de persoane născute în anii '90, în prezent există mai puține femei aflate la vârsta la care pot naște un copil, astfel că rata natalității a scăzut, potrivit demografilor.

Președintele rus, care a făcut din creșterea demografică una dintre prioritățile celor trei mandate ale sale, a pus în aplicare în ultimii ani un program de subvenții familiale pentru a-i încuraja pe ruși să aibă mai mulți copii.

Cele existente vor fi prelungite. Printre alte măsuri anunțate marți, 144,5 miliarde de ruble (2 miliarde de euro) vor fi destinate unor noi alocații pentru femeile care dau naștere primului lor copil, și nu începând de la al doilea, potrivit președintelui rus.

Ele vor primi în medie 10.500 de ruble (aproximativ 150 de euro) pe lună timp de 18 luni după ce nasc, a precizat el.

Rusia, care are în prezent 146,9 milioane de locuitori, a pierdut mai mult de cinci milioane de persoane de la destrămarea URSS, în 1991. Țara a fost aruncată atunci într-un cerc vicios demografic, deteriorarea condițiilor de trai conducând la o creștere a mortalității și la o criză a natalității.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri