Putin, trădat de tot mai mulți oficiali. Cine este omul care îi ajută să fugă din Rusia și pe care Kremlinul încearcă să îl asasineze

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Osecikin și Vladimir Putin
Vladimir Putin este foarte determinat să îi vâneze pe cei pe care îi consideră inamici, chiar și când aceștia nu se mai află în Rusia. Vladimir Osecikin (în poză) este unul dintre ei. Colaj foto: Profimedia Images

Vladimir Osecikin, care a fondat Gulagu.net în 2011, o organizație din domeniul drepturilor omului care investighează cazurile de corupție și tortură din Rusia, a fost ca un ghimpe în coaste pentru mulți membri ai elitei rusești, scrie CNN. Osecikin a devenit campionul mai multor oficiali ruși de rang înalt care l-au trădat pe Putin și au fugit în Occident, motivați de nedreptățile comise de Kremlin în războiul din Ucraina. Printre ei se numără foști generali și agenți ai serviciilor de informații.

Osecikin a spus că se pregătea să servească cina cu copiii lui atunci când a zărit punctul roșu al laserului cum dansa pe peretele camerei în care se afla. Știa ce va urma.

După ce au stins imediat luminile, Osecikin și soția sa s-au trântit la podea împreună cu copiii lor, grăbindu-se să se ascundă într-o altă parte a apartamentului. Câteva minute mai târziu, asasinul a apăsat pe trăgaci după ce l-a confundat pe unul dintre ofițerii de poliție care au ajuns la fața locului cu ținta sa.

În următoarele 30 de minute, copiii lui Osecikin au rămas întinși la podea în timp ce soția lui încerca să îi apere de gloanțele trase de atacator în timpul incidentului care a avut loc pe 12 septembrie.

„În ultimii 10 ani am făcut multe lucruri pentru apărarea drepturilor omului și a altor persoane”, a spus Osecikin pentru CNN. „Dar în acel moment, am înțeles că misiunea mea de a ajuta alți oameni a creat un risc foarte mare pentru familia mea”.

Osecikin a trăit în Franța de când a fugit din Rusia în 2015, cerând azil politic. Acum trăiește sub protecția poliției. 

Vladimir Osecikin
Vladimir Osecikin, care a ajuns pe lista neagră a autorităților ruse, pe numele său fiind emis un mandat de arestare în absență, este păzit constant de ofițeri francezi înarmați. Foto: Profimedia Images

Ofițeri FSB, foști miniștri și generali din armată, printre cei care l-au trădat pe Putin de când a invadat Ucraina

Vladimir Putin este foarte determinat să îi vâneze pe cei pe care Kremlinul îi consideră inamici, chiar și când aceștia nu se află în Rusia.

Osecikin, care a ajuns pe lista neagră a autorităților ruse, pe numele său fiind emis un mandat de arestare în absență, este păzit constant de ofițeri francezi înarmați – adresa și activitățile familiei sunt ținute secret.

Investigarea sistemului penitenciar din Rusia a inspirat un grup de ofițeri ai FSB – succesorul KGB-ului sovietic – să colaboreze cu activiștii, motivați fiind de descoperirile „surprinzător de dezgustătoare” făcute de Gulagu.net, potrivit lui Osecikin.

Printre rușii care și-au abandonat patria după ce Putin a decis să invadeze Ucraina se numără și foști miniștri și, chiar, un fost general rus – CNN a confirmat identitatea unui fost ofițer FSB și a mai multor mercenari Wagner.

În luna ianuarie, Osecikin l-a ajutat pe un fost comandant Wagner să fugă din Rusia pe jos, trecând granița cu Norvegia, acolo unde a cerut azil politic. Comandantul se temea pentru viața lui după ce a refuzat să își reînnoiască contractul de mercenar.

Libertatea, la schimb pentru informații secrete despre Moscova

În schimbul ajutorului oferit pentru facilitarea evadării rușilor care vor să scape din țara lor, Osecikin primește informații despre secretele Moscovei.

Unele dintre ele au ajuns în mâinile serviciilor de informații din Europa cu care Osecikin rămâne în contact permanent.

Un fost locotenent FSB pe care Osecikin îl ajută în Europa, Emran Navruzbekov, a spus că a pregătit directive ale FSB cu privire la operațiunile de spionaj ale Rusiei pe continentul european pentru agențiile de spionaj din Occident.

Nikita Cibrin
Nikita Cibrin (în poză), un soldat care a fost martor la atrocitățile de la Bucha, a fost ajutat de Osecikin să fugă din Rusia. Foto: Profimedia Images

„Șefii noștri FSB le-au cerut agenților din Europa să afle despre mercenarii care ar merge în Ucraina. Voluntari care se duc să lupte pentru Ucraina pe care ei îi numesc teroriști. Eu am păstrat o astfel de corespondență”, a spus Navruzbekov.

Un fost general rus a adus cu el documente militare, printre care planul arhitectural al unei clădiri, potrivit lui Osecikin. Generalul a încercat să câștige aprecierea Europei și spera că autoritățile occidentale le vor considera valoroase.

„Adevăratele întrebări sunt unde erai tu în ierarhie? Cât de de încredere erai? Cine erau persoanele de încredere din jurul tău? Ce fel de acces aveai și la ce?” a spus Michel Yakovleff, un fost general din armata franceză și comandant adjunct al operațiunilor NATO.

„Nu suntem interesați în acel dosar. Suntem interesați de nivelul tău de acces. Și de multe ori lucrurile pe care le știi, dar pe care nu știi că le știi sunt cele mai valoroase” pentru serviciile de informații, a adăugat Yakovleff.

Războiul din Ucraina și înfrângerile de pe câmpul de luptă i-au adus pe oficialii ruși la disperare

Un alt dezertor, Maria Dmitrieva, în vârstă de 32 de ani, a fugit din Rusia cu informații secrete despre FSB. Femeia a spus pentru CNN că a lucrat pentru o lună de zile ca doctor pentru FSB.

Când se pregătea să fugă din țară, Dmitrieva a spus că a înregistrat în secret mai multe conversații cu pacienții ale căror simptome au dezvăluit secrete de stat.

Un agent al infamului GRU – serviciul de informații al armatei ruse – s-a întors dintr-o misiune secretă în Africa, unde se îmbolnăvise de malarie. Unele conversații au dezvăluit faptul că unii oficiali ceceni au primit imunitate juduciară, iar în altele oficialii discutau despre colapsul armatei ruse.

ofițeri-NATO
Michel Yakovleff (stânga): „Suntem interesați de nivelul tău de acces. Și de multe ori lucrurile pe care le știi, dar pe care nu știi că le știi sunt cele mai valoroase” pentru serviciile de informații. Foto: Profimedia Images

Fostul ofițer FSB Navruzbekov a susținut că disperarea legată de șansele mici de victorie ale Rusiei în războiul din Ucraina este principalul factor care îi motivează pe colegii lui să caute o cale de scăpare.

„Acum în FSB este fiecare pentru el, toată lumea vrea să scape din Rusia. Unul din doi ofițeri FSB vor să fugă”, a spus Navruzbekov. „Ei înțeleg deja că Rusia nu va câștiga niciodată acest război și vor face orice ca să găsească o soluție.”

Osecikin crede că invazia Ucrainei a fost un moment de cotitură pentru liderul de la Kremlin pentru că a distrus decenii de stabilitate în Rusia sub conducerea sa.

„[Putin] are foarte mulți inamici în sistemul său pentru că aceștia au lucrat cu el de mai bine de 20 de ani pentru stabilitate și bani și o viață frumoasă pentru generațiile următoare. Și acum, Putin a anulat această perspectivă a vieții lor”, a spus Ovecikin.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri