Reacția MAE la avertismentul lui Putin privind scutul de la Deveselu

Data actualizării: Data publicării:
putin avertisment - kremlin

Ministerul Afacerilor Externe consideră că este complet irelevantă invocarea componentei scutului antirachetă de la Deveselu în actualul context legat de INF, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF. Reacția MAE vine după ce președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că dacă SUA amplasează rachete în Europa, răspunsul Moscovei va fi unul simetric.

putin avertisment - kremlin
Vladimir Putin a avertizat statele care accepta amplasarea pe teritoriul lor de rachete strategice americane

MAE apreciază încă o dată că retorica agresivă este una nejustificată și contraproductivă. În plus, poziția MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat. Ministerul Afacerilor Externe a precizat în nenumărate rânduri că întreg conceptul scutului antirachetă al NATO are un caracter pur defensiv și reprezintă o acțiune proporțională cu amenințările actuale, care respectă toate angajamentele internaționale. Federația Rusă a primit toate asigurările și explicațiile necesare atât din partea României, cât și din partea NATO în acest sens”, se arată în comunicatul MAE.

Putin a declarat că speră ca Statele Unite să nu dea curs intenției de a amplasa rachete cu rază intermediară de acţiune în Europa.

O asemenea hotărâre ar putea să conducă la repetarea înfruntării din timpul Războiului Rece, când Statele Unite şi Uniunea Sovietică au înţesat continentul european cu acest tip de rachete, în anii '80, a avertizat liderul de la Kremlin.

„Dacă ei desfăşoară în Europa, vom fi nevoiţi, natural, să răspundem la fel”, a declarat Putin într-o conferinţă de presă, în urma unei întâlniri cu premierul italian Giuseppe Conte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri