Record al unui vehicul spațial rusesc: 3 ore și 21 de minute de la lansare până la conectarea la ISS

Data actualizării: Data publicării:
racheta spatiala shutterstock_191556596
Foto: Shutterstock

Un vehicul de tip cargo din gama Progress a stabilit joi un nou record după ce a ajuns pe orbită şi s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în doar trei ore şi 21 de minute, deschizând astfel calea spre zboruri mai scurte cu echipaj uman, a anunţat agenţia spaţială rusă, care se confruntă în ultima perioadă cu o concurenţă americană tot mai puternică în acest domeniu, informează AFP.

racheta spatiala shutterstock_191556596
Foto: Shutterstock

Racheta Soyuz care purta vehiculul Progress MS-11 a fost lansată la ora 11:01 GMT de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, iar modulul de tip cargo s-a conectat la ora 14:22 GMT cu staţia orbitală. Precedentul record, stabilit de vehiculul Progress MS-09, data din iulie 2018 şi era de trei ore şi 40 de minute.

Această reuşită deschide noi posibilităţi pentru zboruri orbitale cu echipaj uman”, au declarat reprezentanţii agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos) într-un comunicat.

Această tehnică de abordare mai rapidă, permisă de un nou sistem de navigaţie prin satelit, se afla încă în probe. După succesul zborului din iulie 2018, Roscosmos a precizat că va trebui să aştepte o a doua tentativă reuşită pentru ca tehnologia să fie utilizată pentru misiuni cu echipaje de astronauţi.

Tehnologia a fost dezvoltată de compania RKK Energia, una dintre vedetele industriei aerospaţiale ruse, care creează şi construieşte vehiculele spaţiale Soyuz.

Vehiculul cargo rămâne totuşi dependent, pentru a se conecta la ISS, de poziţia în care se află staţia orbitală în raport cu Terra în momentul lansării, acest detaliu obligându-l să efectueze un număr mai mic sau mai mare de rotaţii în jurul Pământului înainte de a putea să se conecteze la avanpostul orbital.

Traiectoria clasică necesită două zile de zbor în spaţiu, pe durata cărora sunt realizate 34 de rotaţii în jurul Terrei.

Vehiculul cargo MS-11 aduce pe ISS peste 2,5 tone de provizii, potrivit Roscosmos, inclusiv 900 de kilograme de carburant şi 420 de litri de apă, dar şi alimente, îmbrăcămite de schimb şi produse de îngrijire pentru astronauţi.

Noul record a fost stabilit într-un moment delicat pentru Rusia.

Deşi aceasta deţine din 2011 monopolul asupra zborurilor cu echipaje umane spre ISS, compania americană SpaceX, înfiinţată de Elon Musk, a efectuat deja cu vehiculele sale 15 zboruri de aprovizionare a ISS, începând din 2012. SpaceX a depăşit în martie o etapă cheie în vederea trimiterii de către NASA a unor echipaje de astronauţi pe ISS, graţie unei misiuni demonstrative ce a fost realizată de capsula sa Crew Dragon.

Compania Boeing a semnat la rândul său un contract cu NASA şi îşi dezvoltă o capsulă spaţială proprie, Starliner, care urmează să fie testată în august.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri