„Regina” travestită de la Moscova se teme pentru viața sa și visează să plece în altă țară

Data actualizării: Data publicării:
artist gay travestit in rusia
Serghei Evstafiev, artist gay care joacă roluri în travesti în Rusia, se teme pentru viața sa Foto: captură video

Ați spune că e o rusoaică sadea? Elementele tradiționale ne indică asta, însă restul iese din tipare. Asta pentru că este un travestit. Asemenea artiști n-au deloc o viață ușoară în Rusia. Homofobia e larg răspândită în această lume conservatoare, iar membrii minorităților sexuale sunt deseori amenințați sau chiar agresați verbal sau fizic. Dar acest travestit refuză să renunțe la viața pe tocuri înalte, la machiajul strident și la atitudinea curajoasăUrmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

„Bună seara tuturor! Mi se mai spune Miami sau Miami Drag Queen” - așa se prezintă Serghei Evstafiev.

În vârstă de 27 de ani, Serghei alias Miami, are spectacole la Three Monkeys, un club gay din Moscova. Așa își câștigă el existența - chiar dacă ceea ce face este un subiect tabu în Rusia.

„Arăt altfel pentru identificarea facială. Sistemul nu mă recunoaște. Am făcut un machiaj reușit astăzi”, ne explică Serghei, aflat în cabina de machiaj și încercând, pentru verificare, să-și deblocheze telefonul.

„Este genul acela de femeie…”, spune Serghei despre personajul pe care îl încarnează în spectacolul de la club.

„E a doua mea personalitate. Nu o consider o boală” - adaugă tânărul despre dorința sa de travestire.

Reacțiile rușilor pe stradă: „Dați-l pe  mâna armatei!”  

Pe scena clubului, Regina se simte încrezătoare, liberă și abordabilă. În afara clubului, videoclipurile sale provoacă reacții foarte diferite.

„Nu vreau să văd așa ceva. Mi-e silă!”, spune o femeie căreia i se cere părerea într-un sondaj pe stradă. 

„Dați-l pe mâna Armatei - și nu doar pentru un an. Ar trebui să facă trei!” - opinează vehement un bărbat.

„Pe vremuri, ai fi fost decapitat pentru așa ceva”, adaugă un tânăr.

Serghei lucrează din greu la spectacolul său, face singur toată coregrafia. A venit la Moscova dintr-un mic sat din vestul Rusiei în 2015. Se simte, în sfârșit, liber - dar, paradoxal, numai în limitele sigure ale clubului.

Serghei se teme pentru viața sa

„Cu perucile mele și cu tocurile înalte, nu mă încadrez în imaginea predefinită a bărbatului rus. Nu pot merge pe stradă ca Miami - nu pentru că nu vreau, ci pentru că mi-e frică - mă tem pentru viața mea și pentru integritatea mea corporală”, mărturisește Serghei Evstafiev.

Are motive întemeiate să-i fie frică: în Rusia este cât se poate de periculos pentru un bărbat să apară în public îmbrăcat în femeie. În metroul de la Moscova, grupurile homofobe recurg imediat la violență și își umilesc victimele.

Serghei este foarte conștient de pericole, așa că nu părăsește niciodată clubul îmbrăcat în femeie.

Simpla publicare pe internet a spectacolului său fără un avertisment pentru minori i-ar putea aduce un dosar penal pentru propagandă homosexuală. În astfel de condiții, spune Serghei, e periculos să recunoști că ești gay chiar și în fața familiei.

Reacția familiei: Ce ai făcut? Așa te-am crescut noi?!

„Nu mai vorbesc cu tatăl meu de vreo zece ani. Odată, m-am îmbătat și i-am trimis un mesaj, spunându-i: Tată, sunt bisexual. Nu sunt bisexual - sunt gay, dar așa am spus-o. M-am gândit că îi va fi mai ușor. Nu am nimic împotriva femeilor, dar îmi plac bărbații. De atunci, nu m-a mai căutat. Mama mea vitregă m-a sunat de la telefonul lui și mi-a spus: Ce ai făcut? Așa te-am crescut noi?!” - povestește tânărul.

Dar Serghei nu intenționează să păstreze secretul tot restul vieții și să-și facă mereu ținutele singur, pe ascuns. Visează la o carieră pentru care a investit creativitate și 11 mii de euro în haine, machiaj și pantofi.

„Mi-aș dori ca presa să scrie despre mine și să apar în filme și emisiuni, astfel încât oamenii să nu se mai sperie de noi. Mi-ar plăcea să pot merge pe stradă ca Miami și să nu-i mai aud pe oameni strigându-mi lucruri de genul: Locul tău este în cimitir!” - mărturisește Serghei.

Astfel de lucruri îl înspăimântă pe Serghei. Dar la Miami tot nu renunță. Va continua ca travestit, dar poate că nu în Rusia. Serghei speră că într-o bună zi se va putea muta în altă țară.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri