Republica Moldova, următoarea țintă a lui Vladimir Putin

Data actualizării: Data publicării:
putin sprancene ridicate - kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

În timp ce Occidentul și-a îndreptat atenția către Ucraina ca țintă a agresiunii lui Putin în Europa, Kremlinul a luat în vizor Republica Moldova, unde Rusia controlează un teritoriu separatist numit Transnistria, scrie Wall Street Journal.

putin sprancene ridicate - kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

În această săptămână se împlinesc 10 ani de la referendumul organizat de regimul pro-Kremlin de la Tiraspol, când 97,2% dintre locuitorii Transnistriei au cerut anexarea la Rusia. Pentru a marca acest moment, liderul transnistrean Evgheni Şevciuk - chiar dacă Rusia nu recunoaşte oficial Transnistria ca „stat” - a emis un decret în care cere anexarea completă. De asemenea, el a anunţat crearea unui comitet însărcinat cu armonizarea legislaţiei transnistrene cu cea rusă.

Până în prezent, Putin nu a discutat despre acest decret, deși este improbabil ca Șevciuk să fi făcut acest pas fără aprobarea Kremlinului. Presa rusă este entuziastă în privința anexării. La fel și ideologii pro-Kremlin care consideră că orice parte a Europei care are populație vorbitoare de limbă rusă ar trebui să aparțină Rusiei. Aproape o treime dintre cei 500.000 locuitori ai Transnistriei sunt etnici ruşi, notează WSJ.

Rusia și-a demonstrat și capacitățile militare în Transnistria, derulând exerciții militare în luna august.

Exercițiile și decretul lui Șevciuk sugerează că Putin testează climatul în Occident pentru o nouă posibilă mișcare, mai scrie WSJ. De aceea, liderii din SUA și Europa trebuie să transmită clar că orice gest făcut cu scopul de a definitiva ocuparea Transnistriei va fi tratat ca o încălcare a suveranității Republicii Moldovei și va atrage sancțiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri