Sari la conținut

Rex Tillerson merge la Moscova săptămâna viitoare

Rex Tillerson va efectua, pe 11 și 12 aprilie, prima sa vizită la Moscova în calitate de secretar de stat american, a anunțat miercuri diplomația rusă într-un comunicat, potrivit Agerpres.

U.S. And Saudi Representatives Discuss Energy Markets

Rex Tillerson / FOTO: Gulliver / Getty Images

Este prima vizită a unui înalt responsabil al noii administrații americane după învestirea lui Donald Trump ca președinte, în ianuarie.

Tillerson și omologul său rus Serghei Lavrov vor discuta despre „lupta antiteroristă, în primul rând împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI)”, Siria, conflictul israeliano-palestinian, Yemen, Libia și conflictul din Ucraina, potrivit Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Departamentul de Stat a confirmat vizita, precizând că ea face parte din eforturile Washingtonului de „a menține liniile directe de comunicare cu înalți responsabili ruși”.

Relațiile dintre Washington și Moscova s-au degradat semnificativ, sub președinția lui Barack Obama, după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

Rex Tillerson cunoaște bine Rusia, unde s-a deplasat cu regularitate în ultimii 20 de ani în cadrul funcțiilor sale la grupul petrolier ExxonMobil, ceea ce i-a dat ocazia să se întâlnească de mai multe ori cu Vladimir Putin.

Lavrov și Tillerson vor discuta, de asemenea, despre „arestarea unor cetățeni ruși de către serviciile secrete americane în țări terțe” și despre cazuri de „încălcare a drepturilor copiilor ruși adoptați”, conform ministerului.