Sari la conținut

Rusia a interzis mişcarea prodemocraţie a lui Hodorkovski, înainte de protestele aşteptate sâmbătă

Rusia a anunţat miercuri că a interzis o mişcare prodemocraţie fondată de un critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, care organizează proteste antiguvernamentale de amploare sâmbătă, înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor.

MIhaik Hodorkovski wiki

Parchetul General a anunţat într-un comunicat că activitatea Fundaţiei Rusia Deschisă, pe care a descris-o drept o organizaţie britanică, este „indezirabilă” în Rusia. Interdicţia vine cu câteva zile înainte de un protest antiguvernamental de amploare organizat de fundaţie, pentru a încerca să exercite presiuni asupra lui Vladimir Putin, care ar urma să candideze pentru al patrulea mandat anul viitor. Rusia Deschisă cere retragerea lui Putin din politică.

 Hodrkovski, un critic cunoscut al Kremlinului, a scris pe o reţea de socializare că procurorii au acţionat astfel pentru că au fost alarmaţi de protest.

Autorităţile consideră orice manifestaţii care nu au aprobare drept ilegale şi au fost alarmate de amploarea manifestaţiilor ancticorupţie de luna trecută.

Pe lângă fundaţia lui Hodorkovski, Parchetul a interzis şi Institutul pentru Rusia Modernă, descris drept o organizaţie americană, precum şi Mişcarea Civilă Rusia Deschisă, descrisă drept britanică.

Aceste organizaţii desfăşoară programe şi proiecte speciale pe teritoriul Federaţiei Rusiei menite să discrediteze rezultatele alegerilor viitoare din Rusia şi sunt declarate nelegitime”, se arată în comunicatul procurorilor.

„Activitatea lor este menită să incite la acţiuni protest şi să destabilizeze situaţia politică internă, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa bazelor sistemului constituţional şi a securităţii statului”, a adăugat Parchetul.

În baza unei legi din 2015, orice organizaţie calificată drept „indezirabilă” poate fi interzisă, iar membrii săi pot fi amendaţi sau condamnaţi la până la şase ani de detenţie.

Putin l-a eliberat pe Hodorkovski, la un moment dat cel mai bogat om din Rusia, în 2013, după ce acesta a petrecut 10 ani după gratii pentru fraudă. Fostul magnat susţine că acuzaţiile au fost fabricate pentru a-l pedepsi pentru finanţarea opoziţiei politice. Preşedintele rus a declarat că îl priveşte pe omul de afaceri drept un hoţ.

Sursa: News.ro.