Rusia amenință că taie relațiile cu UE. Lavrov: „Dacă vrei pace, pregătește-te de război”. Moscova revine: declarația a fost denaturată

Data actualizării: Data publicării:
Serghei Lavrov
Serghei Lavrov / Foto: Kremlin.ru

Rusia este pregătită să taie legăturile cu Uniunea Europeană dacă UE va impune noi sancțiuni economice Moscovei, a declarat vineri Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. La câteva ore după această declarație, Kremlinul a revenit asupra subiectului, susținând că presa a denaturat vorbele şefului diplomaţiei ruse.

UPDATE 15.25 Rusia este gata să rupă legăturile cu UE dacă aceasta va avea loc la iniţiativa Bruxellesului; Moscova, din partea sa, invită la cooperare, susțin oficiali ruși, la câteva ore după ce declarația lui Serghei Lavrov privind tăierea legăturilor a făcut înconjurul presei internaționale.

„Suntem gata de o ruptură dacă aceasta va avea loc la iniţiativa UE. Din partea noastră îi invităm insistent pe cei din UE la o cooperare pe baze de egalitate şi de respect reciproc, după cum a spus şi Serghei Lavrov”, a declarat un responsabil al MAE rus, sub rezerva anonimatului, pentru agenția TASS, scrie Agerpres. Reacția vine după ce agenţiile de presă internaţionale au transmis declaraţia făcută de Lavrov în cadrul interviului acordat cunoscutului jurnalist pro-Kremlin, Vladimir Soloviov.

Sub impactul produs pe plan internaţional de declaraţia ministrului rus de Externe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat vineri că mass-media a denaturat sensul cuvintelor lui Lavrov despre disponibilitatea Rusiei de a rupe relaţiile cu UE. Trebuie menționat că atât agenţiile de presă atât ruseşti, cât şi cele internaţionale au preluat declaraţia dintr-un extras din interviul menţionat postat pe site-ul MAE rus.

Potrivit lui Peskov, citat de publicaţia pro-Kremlin Vzgliad, Moscova nu va fi iniţiatoarea ruperii relaţiilor cu UE, dimpotrivă, ea doreşte dezvoltarea relaţiilor cu Uniunea Europeană.

„Mass-media au dat acest titlu, care a provocat senzaţie, în afara contextului. Aceasta este o mare greşeală a mass-media, este o greşeală care schimbă sensul cuvintelor. Ideea este că noi nu vrem acest lucru (ruperea relaţiilor) - vrem să dezvoltăm relaţii cu Uniunea Europeană, dar dacă Uniunea Europeană urmează această cale, atunci da - vom fi gata. Pentru că trebuie să fii pregătit pentru cel mai rău”, a declarat Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti, insistând că nu Moscova va fi cea care va iniţia ruperea legăturilor cu UE.

Reacția Berlinului: „Aceste declaraţii sunt deconcertante”

Ministerul de Externe german a calificat drept „deconcertantă” afirmaţia făcută anterior de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, potrivit căreia Moscova este gata să rupă legăturile cu Uniunea Europeană dacă blocul comunitar aplică noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, a relatat dpa.

„Aceste declaraţii sunt deconcertante şi de neînţeles”, a declarat o purtătoare de cuvânt a MAE german în cadrul unei conferinţe de presă regulate la Berlin. „Nu pot decât să subliniez acelaşi lucru”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert într-o primă reacţie.

Purtătoarea de cuvânt a MAE german a punctat remarcile ministrului de externe Heiko Maas, care nu a exclus noi sancţiuni, dar în acelaşi timp a subliniat importanţa dialogului cu Rusia.


Știrea inițială:

Rusia este pregătită să taie legăturile cu Uniunea Europeană dacă UE va impune noi sancțiuni economice Moscovei, a declarat vineri Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Presupun că suntem gata (să tăiem legăturile cu UE - n.r.) în cazul în care vedem din nou - așa cum am văzut și înainte - că sancțiuni care ne slăbesc economia sunt impuse în zonele cele mai vulnerabile. Încă o dată, nu vrem să ne izolăm de restul lumii, dar trebuie să fim gata pentru acest lucru. Dacă vrei pace, pregătește-te de război”, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Declarația lui Lavrov face parte dintr-un interviu din care sunt postate extrase pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei. 

Relațiile dintre Rusia și UE s-au tensionat în ultima perioadă, după otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi. UE amenință Rusia cu noi sancțiuni economice, iar Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care propune măsuri concrete împotriva Moscovei și a liderilor apropiați de președintele Vladimir Putin.

Cea mai recentă manifestare a tensiunilor a fost în timpul vizitei Înaltului Reprezentant UE Josep Borrell la Moscova, când Rusia a anunțat expulzarea a trei diplomați occidentali, pe care i-a acuzat că au participat la mitingurile de susținere a lui Alexei Navalnîi.

Moscova a catalogat drept „isterică” preocuparea UE pe subiectul Alexei Navalnîi.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care invită statele UE să ceară și să impună sancțiuni Rusiei, în urma arestării dizidentului Alexei Navalnîi. Sancțiunile propuse merg de la limitarea accesului în UE pentru oligarhii apropiați de Vladimir Putin, până la stoparea definitivă a gazoductului Nord Stream 2.

„Rezoluția solicită eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalnîi și a tuturor persoanelor reținute în legătură cu întoarcerea sa în Rusia, fie că sunt jurnaliști, colaboratori din echipa lui Navalnîi sau cetățeni care își exprimau susținerea pentru acesta”, se arată într-un comunicat al PE.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri