Sari la conținut

Rusia anunță distrugerea ultimelor sale arme chimice

Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri distrugerea de către Rusia a ultimelor sale stocuri de arme chimice, cu trei ani înainte de termen, relatează Agerpres.

„Ultimele stocuri de arme chimice din arsenalul rus vor fi distruse astăzi (miercuri)”, a spus Vladimir Putin, potrivit imaginilor transmise de Rossiya 24. El a deplâns, în același timp, faptul că Statele Unite „nu-și îndeplinesc, din păcate, obligațiile” în materie.

„Este un pas imens către o lume mai echilibrată, mai sigură”, a adăugat președintele rus, în timpul unei videoconferințe cu responsabilii pentru distrugerea ultimelor stocuri de arme chimice de la Kizner, în regiunea Volga.

În total, 39.967 de tone de arme chimice vor fi distruse, potrivit agenției de știri Interfax.

Rusia și Statele Unite, care în timpul Războiului Rece au acumulat stocuri uriașe de arme chimice, s-au angajat să le distrugă până în aprilie 2012, în conformitate cu Convenția privind interzicerea armelor chimice din 1997. Ulterior, Rusia și SUA au anunțat că nu sunt în măsură să respecte acest calendar. Statele Unite au stabilit termenul de 2023 pentru distrugerea totală a stocului lor de arme chimice.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a salutat miercuri distrugerea de către Rusia a ultimelor sale arme chimice, moștenite din timpul Războiului Rece, și a felicitat Moscova.

„Finalizarea programului de distrugere verificată a armelor chimice din Rusia este o etapă importantă în vederea atingerii obiectivelor Convenției privind interzicerea armelor chimice”, a declarat directorul general al OIAC, Ahmet Uzumcu.