Rusia dă afară din țară diplomați americani, după ce SUA au decis că 27 de diplomați ruși trebuie să plece mai devreme

Data actualizării: Data publicării:
sediul ambasadei american la moscova
Rusia răspunde în stil „ochi pentru ochi" prin anunțul că trimite acasă diplomați americani care se află de mai bine de 3 ani în Moscova. Foto: Profimedia

Rusia a anunțat, miercuri, că ordonă personalului din ambasada americană care s-a aflat în Moscova pentru mai bine de trei ani să se întoarcă în SUA până pe 31 ianuarie. Mișcarea vine ca răspuns pentru ceea ce Moscova descrie ca fiind o decizie a SUA de a limita mandatele diplomaților ruși aflați în America, conform Reuters.

Acțiunea, care este cea mai recentă din conflictul diplomatic care a escaladat, vine după ce ambasadorul Rusiei în SUA a spus săptămâna trecută că 27 de diplomați ruși și familiile lor sunt expulzați din America și că vor trebui să părăsească țara pe 30 ianuarie.

„Intenționăm să răspundem într-un mod corespunzător. Angajații ambasadei americane din Moscova, mai vechi de trei ani, trebuie să părăsească Rusia până pe 31 ianuarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova.

Agenția de presă RIA a citat-o spunând că noile reguli ale SUA înseamnă că diplomații ruși care au fost forțați să părăsească SUA au fost de asemenea restricționați din a lucra ca diplomați în SUA timp de trei ani.

„Dacă Washington nu renunță la regula de trei ani înainte de 1 iulie anul viitor și face un compromis, mai mulți lucrători americani în Rusia vor părăsi în număr proporțional cu numărul de ruși anunțați de Departamentul de Stat”, a spus aceasta.

Ambasada SUA din Moscova nu a comentat acest anunț la momentul publicării știrii.

Reducerea și mai mult a personalului american din Moscova ar putea pune presiune pe o operațiune pe care Washingtonul deja a descris-o ca fiind similară cu o „prezență de îngrijitor” printre expulzările în stilul „ochi pentru ochi” și alte restricții.

Ambasada este ultima misiune operațională americană în Rusia, după ce consulatele din Vladivostok și Ekaterinburg au fost închise iar personalul s-a diminuat la 120 de la aproape 1.200 la începutul anului 2017.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a spus că nu e prea târziu pentru ca Washington să oprească Moscova din a executa noile expulzări dacă abandonează propriile planuri de a forța diplomații ruși să plece.

Relațiile dintre Washington și Moscova, degradate de ani din zile în era post-Război Rece, sunt acum sub presiune din cauza trupelor care se adună lângă Ucraina.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri