Rusia desfăşoară un nou regiment de paraşutişti în Crimeea

Data publicării:
Russian serviceman takes part in an amphibious assault exercise along the coast held by army corps and naval infantry units of the Russian Black Sea Fleet at the Opuk training ground near Kerch, Crimea
Foto: Profimedia

Rusia a anunţat miercuri că până la începutul lunii decembrie va desfăşura în Crimeea anexată un nou regiment de paraşutişti şi a criticat acordul dintre Ucraina şi Marea Britanie pentru consolidarea forţelor navale ucrainene. Potrivit Moscovei, acest acord arată că activităţile militare britanice se extind aproape de frontierele sale.

Desfăşurarea noului regiment este descrisă de Moscova ca făcând parte dintr-o reorganizare a trupelor anunţată de ministrul apărării, Serghei Şoigu.

Ministerul de Externe de la Moscova a transmis obiecţiile Rusiei faţă de acordul cadru încheiat între Kiev şi Londra pentru consolidarea capacităţilor militare navale ale Ucrainei cu ajutorul finanţării britanice, înţelegere care va permite Ucrainei să cumpere rachete, să construiască rachete navale şi să-şi creeze o nouă bază navală la Marea Azov.

„Vedem în acest fapt ultima dovadă concretă a creşterii activităţii militare britanice în statele vecine Rusiei, în special Ucraina”, a declarat la briefingul săptămânal de presă purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, potrivit agenţiei Interfax, preluată de Reuters și Agerpres.

Declaraţia ei se înscrie în şirul de reacţii legate de amplificarea recentă a tensiunilor în zonă. Ucraina şi statele NATO şi-au exprimat îngrijorarea faţă de mişcările de trupe ruseşti în apropierea frontierei ucrainene, în timp ce Moscova a acuzat Ucraina, SUA şi pe aliaţi ai acestora de comportament destabilizator, inclusiv în regiunea Mării Negre.

Ministerul Apărării de la Kiev a anunţat miercuri că armata ucraineană a efectuat exerciţii militare în apropierea Crimeei.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat în aceeaşi zi Kievul că pregăteşte provocări în Donbas astfel încât să primească „ajutor occidental”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri