Sari la conținut

Rusia pregătește un exercițiu cu 100.000 de militari

Rusia se pregăteşte să mobilizeze zeci de mii de soldaţi pentru antrenamente comune cu Belarus. Aflat în vizită în România, Petr Pavel, cel mai important general al organizaţiei Nord-Atlantice, spune că aceste mobilizări de trupe trebuie anunţate din timp, dar Moscova nu dă dovadă întotdeauna de transparenţă.

Moscova se pregăteşte să mobilizeze un număr impresionat de trupe pentru un exerciţiu militar organizat împreună cu Beralus. Experţii spun că ar putea fi implicaţi chiar şi 100.000 de militari. Conducerea NATO spune că şi-ar dori să ştie din timp de astfel de exerciţii.

Problema majoră constă în cum abordează ei transparenţa. Din păcate, nu vedem acelaşi nivel de transparenţă din partea Rusiei. Am făcut unele progrese la consiliul NATO-Rusia. Toţi ambasadorii de la NATO au fost informaţi de reprezentaţii Rusiei despre exerciţiul ZAPAD 17”, a spus Petr Pavel, preşedintele Comitetului Militar NATO

Legislaţia internaţională obligă ţările să anunţe exerciţii de o asemenea amploare, cum e şi cel desfăşurat în aceste zile în România. 13 observatori străini, printre care şi un rus, au mers în poligonul Cincu pentru a urmări exerciţiul Saber Guardian, condus de Statele Unite.

„Chiar astăzi de dimineaţă când împrună cu domnul general Pavel plecam din poligonul Cincu, autocarul cu observatori OSCE se îndrepta către poligon şi există un număr foarte mare de observatori care participă la acest exerciţiu”, spune Nicolae Ciucă, şeful Armatei Române.

25.000 de militari din 22 de ţări au fost mobilizaţi pentru exerciţiul din ţara noastră, cel mai mare organizat anul acesta de armata Statelor Unite, în Europa.

 

Pe aceeași temă