Rusia și-a blocat din greșeală propriile site-uri guvernamentale în timp ce voia să atace Twitter

Data publicării:
site web url adresa
Rusia și-a blocat din greșeală propriile site-uri guvernamentale, încercând să încetinească Twitter. Foto: Getty Images

Rusia a încercat marți să încetinească viteza platformei Twitter, mișcare ce a părut să închidă din greșeală și site-ul Kremlinului, precum și alte pagini de internet ale unor agenții guvernamentale, transmite The Guardian.

Autoritatea de reglementare în comunicații, Roskomnadzor, a precizat că a răspuns la presupusul eșec al platformei de a elimina conținut interzis. Aceasta a amenințat că va bloca pe deplin Twitter dacă compania nu se va conforma cu cererile sale.

Măsura a fost îndreptată împotriva conținutului video de pe Twitter, a afirmat autoritatea de reglementare, și ar fi trebuit să afecteze toate dispozitivele mobile și jumătate din utilizatorii de dispozitive non-mobile. Serviciul de text al Twitter a funcționat normal miercuri.

Președintele rus, Vladimir Putin, a fost înfuriat de rolul jucat de rețelele sociale în adunarea sprijinului pentru liderul opoziției rusești, Alexei Navalnîi, care se află în închisoare. Navalnîi a fost închis în ianuarie, când s-a întors la Moscova, după ce a fost otrăvit cu noviciok.

Arestarea sa a declanșat cel mai mare protest anti-guvernamental din ultimul deceniu, cu marșuri în aproape 150 de orașe din Rusia. Putin s-a plâns în mod repetat în discursurile recente despre platformele americane de tech iar anterior a catalogase internetul ca o “creație a CIA”.

În același timp în care Twitter era afectat, câteva site-uri guvernamentale au căzut din senin miercuri, inclusiv kremlin.ru și pagina de internet a guvernului rus, government.ru. De asemenea, a fost afectată și Roskomnadzor, cenzorul internetului din Rusia, precum și ministerul economiei.

Câțiva comentatori pro-Kremlin au sugerat că întreruperile ar fi fost rezultatul unui atac cibernetic din partea SUA. Administrația Biden a promis că va răspunde cu propriile măsuri la atacurile cibernetice lansate de Kremlin, însă a spus că acestea vor afecta doar oficiali și nu cetățeni obișnuiți.

Rusia a recunoscut ulterior că problema este internă. A dat vina pe o problemă de router din Rostelecom, furnizorul de servicii digitale. Accesul la site-urile Kremlinului și ale altor instituții a fost ulterior restabilit.

Potrivit lui Andrei Sodatov, un expert rus pe cibernetică și autor al Red Web, blocarea site-urilor guvernamentale a fost rezultatul unei “greșeli” interne legată de încetinirea Twitter.

A precizat că Roskomnadzor a experimentat cu noi tehnologii care îi permit să închidă distribuirea de video în regiuni distincte. Aceasta face parte din scopul Kremlinului de “stăpânire” digitală, care include un control mai mare asupra rețelelor sociale.

 

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri