Rusia susține că Siria a fost aproape să doboare un avion cu 172 de pasageri la bord

Data actualizării: Data publicării:
Travel Images
Foto: GettyImages

Un avion Airbus A320 cu 172 de pasageri la bord a aterizat de urgenţă la baza aeriană Khmeimim controlată de Rusia în Siria, după ce forţele siriene de apărare antiaeriană erau cât pe ce să-l lovească, încercând să respingă un atac israelian, informează vineri Mediafax.

Apărarea antiaeriană siriană încerca să respingă un atac al Israelului lângă Damasc, relatează RIA Novosti, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Potrivit lui Konaşenkov, după orele locale 02:00, patru avioane de luptă israeliene F-16 au lansat în mod inopinat opt rachete aer-sol spre suburbiile Damascului fără a intra în spaţiul aerian sirian.

Drept răspuns, forţele siriene guvernamentale au folosit sistemele de apărare antirachetă. În acest moment, avionul de pasageri A-320 încerca să aterizeze pe aeroportul din Damasc şi doar datorită acţiunilor operative ale dispecerilor de zbor şi activităţii eficiente a sistemului automatizat pentru dirijarea traficului aerian s-a reuşit scoaterea avionului din zona de atac şi ghidarea lui spre cel mai apropiat aeroport, la baza Khmeimim, a raportat RIA Novosti.

„Operaţiunile aeriene pe care le desfăşoară Statul Major General israelian, folosindu-se de prezenţa avioanelor de pasageri ca mijloc de a se feri sau de a bloca riposta apărării antiaeriene au devenit o caracteristică pentru forţele aeriene israeliene”, potrivit înaltei oficialităţi ruse.

Radarele israeliene au „o viziune clară a situaţiei în spaţiul aerian din jurul aeroportul din Damasc”, a subliniat el, acuzând Israelul că-şi „bate joc complet de vieţile a sute de civili nevinovaţi”.

De la începutul războiului din Siria în 2011, armata israeliană a efectuat sute de lovituri pe teritoriul sirian împotriva unor ţinte iraniene şi ale miliţiilor pro-Teheran, doi aliaţi ai regimului condus de Bashar Al-Assad.

La 20 noiembrie, armata israeliană a revendicat o serie de lovituri aeriene de „mare amploare” împotriva unor poziţii ale regimului sirian şi forţelor iraniene Al-Qods, omorând 21 de luptători, dintre care 16 străini, şi doi civili, potrivit OSDO. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri