Dopajul de stat în Rusia. Cum ştergeau urmele serviciile secrete

Data actualizării: Data publicării:
Gymnastics - Rhythmic - Olympics: Day 16
Foto: Gulliver/Getty Images

Un raport al Agenției Internaționale Antidoping arată că o mie de sportivi ruşi s-au dopat pentru a obţine performanţe la competiții care au avut loc între anii 2011 și 2015. Mai mult, sportivii ar fi luat substanțe interzise sub directa monitorizare a autorităților de la Moscova. 

Gymnastics - Rhythmic - Olympics: Day 16
Foto: Gulliver/Getty Images

Dorința de a câștiga medalii a depășit moralitatea colectivă, valorile olimpice și corectitudinea,a spus Richard McLaren, raportor WADA Agenţia Internaţională Antidoping . Richard McLaren menţionează că amploarea dopajului este "fără precedent" și că "a existat un sistem care a devenit o strategie de câştigare a medaliilor",

Potrivit raportului, pentru manipularea analizelor efectuate pe mostrele de urină recoltate de la sportivi se folosea sare și cafea.

De asemenea, raportul susține că serviciile secrete rusești au creat metode de a deschide sticlele și de a le înlocui conținutul fără a lăsa semne.

Se presupune că acțiunea decurgea după următorii pași:

-Înainte de începerea competițiilor, atleții ofereau mostre de urină pentru analize;

-Autoritățile ruse le depozitau în frigidere;

-Atleților li se administrau substanțe interzise;

-La olimpiade, sportivii ofereau alte mostre de urină, sub supravegherea unor ofițeri independenți;

-Mostrele erau furate din laborator în timpul nopții;

-Sigiliile erau îndepărtate și urina era înlocuită cu cea curată, preluată cu câteva zile înainte.

-Sigiliile erau aplicate cu grijă și mostrele erau așezate în laborator, așteptând testele, potrivit BBC.

Potrivit raportului, în procesul de înlocuire al mostrelor se foloseau echipament asemănător cu cel folosit de Serviciul federal de securitate rus (FSB), care lasă urme greu de detectat pe interiorul capacelor containelor care conțineau mostrele.

Rezultatele analizelor efectuate au arătat mici semne în interiorul capacelor, dar și urme de ADN care nu se potriveau.

Comitetul de Investigații din Rusia anchetează acuzațiile lansate și, potrivit acestuia, până în prezent, au fost chestionați 60 de atleți.

În raport se precizează că sistemul a fost perfecţionat pe parcursul Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra, Campionatelor Mondiale de atletism din 2013, de la Moscova, şi JO de iarnă de la Soci, unde exista un sistem de siguranţă pentru a-i proteja pe eventualii câştigători ruşi ai medaliilor.

La JO de vară de la Londra, Rusia a obţinut 72 de medalii, dintre care 21 de aur, iar la JO de iarnă de la Soci sportivii ruşi au câştigat 33 de medalii (13 de aur).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri