Serviciul rus de securitate a arestat un jurnalist ucrainean

Data actualizării: Data publicării:
Handcuffs
Handcuffs

Serviciul federal rus de securitate (FSB) a anunţat luni că a arestat un jurnalist ucrainean, suspectat de spionaj în Rusia, relatează The Associated Press citat de News.ro.

Roman Suşcenko este un ofiţer din cadrul serviciului militar ucrainean de informaţii şi a cules informaţii despre forţele armate ruse, afirmă FSB într-un comunicat.

Arestarea, confirmată luni de un tribunal din Moscova, are loc în contextul unei rupturi aproape totale a relaţiilor între cei doi vecini, după ce Rusia a invadat şi anexat Peninsula ucraineană Crimeea şi este acuzată că-i susţine cu armament şi oameni pe rebelii proruşi ei în războiul din estul Ucrainei, ceea ce Moscova neagă.

Angajatorul jurnalistului, Ukrinform, a anunţat luni că Suşcenko lucrează pentru agenţie din 2002 şi că în ultimii doi ani a fost detaşat la Paris.

Potrivit Ukrinform, Suşcenko a fost la Moscova săptămâna trecută, în concediu, şi a dispărut vineri, după care a apărut într-o închisoare din Moscova.

FSB susţine că Suşcenko - despre care afirmă că are gradul de colonel - colectează la nivel "internaţional" informaţii despre armata rusă şi Garda Naţională şi că urmează să fie acuzat de spionaj.

"Toate acuzaţiile de 'spionaj' formulate împotriva lui Roman Suşcenko, un jurnalist cu o reputaţie impecabilă şi care a fost acreditat mulţi ani într-una dintre cele mai influente ţări din Europa, nu pot fi considerate decât altă acţiune ilegală flagrantă împotriva unor cetăţeni ucraineni", afirmă agenţia într-un comunicat.

Informaţii despre arestarea jurnalistului au apărut luni dimineaţa, după ce un grup de activişti în domeniul drepturilor omului s-a întâlnit, în timpul unei inspecţii de rutină la Închisoarea Lefortovo, cu un bărbat încarcerat într-o celulă care le-a spus că a fost arestat ca suspect de spionaj.

O televiziune rusă de ştiri, controlată de stat, a difuzat luni imagini în care Suşcenko, neîngrijit, este escortat de bărbaţi mascaţi întro sală de interogatoriu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri