Serviciul Telegram, amendat de justiția rusă pentru că refuză să coopereze cu FSB

Data publicării:
telegram

Justiţia rusă a condamnat luni mesageria Telegram la plata unei amenzi, pentru că a refuzat să furnizeze serviciilor de securitate (FSB) cheile de criptare a datelor care permit citarea mesajelor utilizatorilor ei, relatează AFP, citată de News.ro.

Fondatorul mesageriei, Pavel Durov, un tânăr geniu al internetului care a sfidat deja în mai multe rânduri autorităţile ruse, a anunţat la sfârşitul lui septembrie că a primit o solicitare de cooperare din partea FSB, pe care a refuzat-o.

Potrivit unor documente publicate de Durov pe reţeaua de socializare VK, al cărei cofondator este, FSB a trimis la sediul de la Londra al Telegram o scrisoare prin care cerea împărtăşirea „unor informaţii în vederea decodării mesajelor electronice trimise, primite, livrate şi prelucrate de utilizatori”.

În prezent nu se pune problema unei eventuale blocări” a Telegram în Rusia, a dat asigurări un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, refuzând să comenteze hotărârea prin care Telegram a fost condamnată la plata unei amenzi.

Mesageria se află cu regularitate în colimatorul mai multor ţări, pentru că serveşte ca mijloc de comunicare unor grupări teroriste, dar din cauza refuzului ei de principiu de a comunica autorităţilor datele utilizatorilor săi.

În urma atacului terorist de la 3 aprilie, soldat cu 16 morţi, la metroul de la Sankt Ptersburg, FSB a afirmat că autorul atentatului şi complicii săi au folosit Telegram „pentru a-şi disimula planurile criminale”.

Kremlinul şi-a consolidat în ultimii ani controlul asupra Internetului rus, foarte utilizat de opoziţie, justificând, între altele, această înăsprire prin lupta împotriva terorismului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri