Şi grădiniţele sunt radioactive în Rusia. O unitate de învăţământ, închisă în Siberia în urma unei inspecţii

Data publicării:
Chernobyl: General Imagery
FOTO: Sean Gallup/Getty Images

O grădiniţă dintr-o regiune minieră din Siberia a fost închisă temporar, după ce a fost descoperit, în urma unei inspecţii, un nivel ridicat de radon, un gaz radioactiv, scrie The Moscow Times, citat de MEDIAFAX.

Oamenii nu pot vedea sau mirosi radonul, gazul radioactiv fiind capabil să provoace cancer. Radonul este creat în urma degradării naturale a uraniului din sol şi roci, gazul putând să pătrundă în locuinţe prin crăpăturile din structura clădirilor.

Un tribunal din regiunea Kemerovo a anunţat luni că a suspendat, timp de 30 de zile, activitatea unei grădiniţe din cauza nivelurilor în exces de radon.

Nivelurile de radon din camerele copiilor erau de patru ori mai mari decât limita admisă de 200 becquereli pe metru cub, potrivit comunicatului transmis de tribunal. De asemenea, gazul radioactiv a fost găsit în concentraţii mari şi în camerele de joacă, pe holuri şi în cabinetele medicale.

Decizia curţii poate fi contestată în termen de 10 zile, dar, conform unui reprezentant al grădiniţei, conducerea instituţiei va încerca să reducă nivelurile de radon.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că nivelurile de radon din spaţiile închise nu ar trebui să depăsească 100 Bq/m3, transmite The Moscow Times.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri