Sari la conținut

Siria: Putin a dispus o „pauză umanitară” de 10 ore la Alep

O nouă „pauză umanitară” la Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria (care a fost vizat de bombardamente devastatoare în ultima vreme) va fi instituită vineri în decurs de zece ore la ordinul președintelui Vladimir Putin, a anunțat miercuri armata rusă într-un comunicat, citat de AFP.

alep

„A fost luată decizia de a institui la Alep o «pauză umanitară» la 4 noiembrie, de la 09:00 până la 19:00 ora locală” (de la 06:00 la 16:00 GMT), a declarat șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, adăugând că această decizie a fost convenită cu „conducerea siriană”.

„Pentru a evita victime inutile, ministrul apărării Serghei Șoigu, la ordinul președintelui Vladimir Putin, comandantul suprem al armatei ruse, a luat decizia instituirii unei pauze umanitare la Alep” în data de 4 noiembrie, a subliniat generalul Gherasimov, citat de agențiile ruse de presă. El a indicat că toate coridoarele umanitare stabilite anterior vor fi operaționale.

Potrivit TASS, de peste două săptămâni forțele aeriene rusă și siriană și-au suspendat bombardamentele în zona Alepului.

Armata siriană, sprijinită de aviația rusă, a lansat în 22 septembrie o vastă ofensivă pentru a recuceri cartierele din estul Alepului, al doilea oraș ca mărime din Siria, divizat între forțele fidele regimului și rebeli din 2012, scrie Agerpres.

Rusia și-a întrerupt bombardamentele aeriene asupra Alepului în 18 octombrie, în cadrul unei „pauze umanitare” destinate să permită evacuarea civililor și a răniților, precum și retragerea combatanților. Dar cele opt coridoare umanitare create în aceste scopuri au rămas aproape neutilizate.