Soldații ruși își acuză comandanții că folosesc „detașamente de blocare” pentru a-i împiedica să se retragă: „O conducere criminală”

Data actualizării: Data publicării:
militari rusi

Membrii unei unități rusești de asalt recent formate își acuză comandanții că au desfășurat trupe pentru a-i împiedica să se retragă și i-au amenințat cu moartea, după ce au suferit pierderi „uriașe” în estul Ucrainei, relatează The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Într-un videoclip adresat președintelui Vladimir Putin, peste 20 de bărbați în uniformă spun că sunt supraviețuitorii unității Storm, o formațiune militară aflată în subordinea ministerului apărării.

„Am stat sub focul mortierelor și artileriei timp de 14 zile”, spune Alexander Gorin, un militar rus, în apelul care a apărut pentru prima dată vineri, pe canalele rusești Telegram. „Am suferit pierderi uriașe. Treizeci și patru de persoane au fost rănite și 22 au murit, inclusiv comandantul nostru”, a precizat acesta.

Un alt militar menționează că la începutul operațiunilor unitatea cuprindea inițial 161 de oameni.

Gorin spunes că oamenii au luat decizia de a se întoarce la bază, dar superiorii lor le-au refuzat evacuarea: „Au plasat detașamente de blocare în spatele nostru și nu ne-au lăsat să părăsim poziția... Amenință că ne vor distruge unul câte unul. Vor să ne execute, este o conducere criminală, complet neglijentă”.

Detașamentele de blocare, sau trupele de barieră, sunt unități poziționate în spatele militarilor din prima linie, pentru a menține disciplina și a preveni fuga soldaților, retragerea lor.

„Comandanții noștri sunt o organizație criminală. Nu există alt mod de a vorbi despre asta”, a spus un alt soldat rus, care s-a identificat drept Serghei Moldanov.

The Guardian a identificat opt bărbați în videoclip. Când au fost contactați, trei dintre ei au confirmat că sunt membri ai unității Storm.

Bărbații, care au cerut să rămână anonimi, au spus că de atunci au fost evacuați din prima linie.

Unitatea Storm a fost înființată de Ministerul Apărării în ianuarie 2023 pentru a participa la ofensiva de iarnă a Moscovei în estul Ucrainei. La momentul formării sale, ministerul a spus că unitatea a fost „proiectată special pentru a străbate cele mai complexe sectoare de apărare ale forțelor armate ale Ucrainei”.

Potrivit articolelor din presa rusă, precum și a fotografiilor publicate pe conturile de socializare ale mai multor luptători, unitatea este formată în mare parte din veterani ruși care au luat parte la prima ofensivă a Rusiei în Ucraina, în 2014.

În plus, Soldații Storm din videoclip au susținut că au fost forțați să dea bani comandanților lor, iar cei care au refuzat au fost trimiși în prima linie.

Apelul lor este cel mai recent dintr-o serie de videoclipuri similare care au apărut începând din ianuarie, în care soldați ruși se plâng de tratamentul neadecvat la care sunt supuși de către superiori.

Situația arată că trupele Rusiei continuă să fie afectate de moralul scăzut și de o gestionare defectuoasă a luptei. Din clipuri reiese, de asemenea, dovada că Moscova își trimite soldații în poziții în care sunt expuși la o moarte sigură, în efortul de a sparge apărarea ucraineană.

În noiembrie anul trecut, Ministerul Apărării britanic a declarat că forțele ruse au început probabil să trimită detașamente de blocare sau „unități de blocare”. „Tactica de a împușca dezertori atestă probabil calitatea scăzută, moralul scăzut și indisciplina militarilor ruși”, a arătat ministerul într-un comunicat.

Kremlinul a respins în mare măsură informațiile potrivit cărora armata rusă ar fi suferit dezertări în Ucraina, alimentate de condițiile proaste și de moralul scăzut în rândul trupelor.

„Există tipi care și-au părăsit posturile de luptă? Da, s-a întâmplat... din ce în ce mai puțin acum”, a spus Putin la sfârșitul anului trecut. „Repet, încă o dată, că niciun caz de asemenea natură (dezertări) nu are un caracter de masă.

Președintele rus a mai susținut că Ucraina ar folosi „detașamente de blocare”, „împușcându-și propriii soldați în spate”.

Armata rusă, ajutată de grupul Wagner, aruncă de mai bine de două luni zeci de mii de soldați în luptă, în încercarea de a câștiga teren în regiunea Donbas. Dar ofensiva Moscovei pe un arc de aproape 260 de kilometri în estul Ucrainei a adus câștiguri minime, cu costuri uluitoare. Oficialii occidentali estimează că până la 200.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți.

Un alt semn că Moscova este nemulțumită de mersul războiului, se observă în presa rusă care a scris duminică că ministrul apărării, Serghei Șoigu, l-a demis pe comandantul Districtului militar de Est, general-locotenentul Rustam Muradov.

Demiterea sa reprezintă cea mai recentă schimbare la nivel superior, în mijlocul unui șir de eșecuri pe câmpul de luptă. Bloggeri pro-război apropiați de Kremlin au legat demiterea lui Muradov de încercările sale nereușite de a captura orașul Vuhledar din Donețk.

Sub comanda lui Muradov, se crede că Rusia a pierdut peste 100 de tancuri și transportoare blindate, în doar trei săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri