Un om de știință rus, bolnav în stadiu terminal, a fost arestat de pe patul de spital pentru înaltă trădare

Data actualizării: Data publicării:
catuse pe asfalt
O directoare de şcoală premiată pentru lupta anti-Mafia a fost arestată pentru corupţie în Sicilia Foto: Profimedia Images

Omul de ştiinţă rus Dmitri Kolker, care suferă de cancer în stadiu terminal, a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB), la Novosibirsk (în Siberia), fiind ridicat direct de pe patul de spital, ca suspect de înaltă trădare pentru o presupusă colaborare cu serviciile secrete chineze.

Dmitri Kolker, doctor în fizică şi matematică la Universitatea de Stat din Novosibirsk, al cărui site web indică faptul că el conduce un laborator de tehnologii optice cuantice, a fost reţinut sub acuzaţia de înaltă trădare, a transmis agenţia de presă oficială TASS, citată de Agerpres.

Agenţia de presă Reuters relevă că nu a primit deocamdată niciun răspuns la solicitarea sa de comentariu, trimisă prin email, atât savantului, cât şi tribunalului regional Soveţki din Novosibirsk - unul dintre cele mai mari oraşe din Rusia - situat la aproximativ 2.800 km est de Moscova. Nici avocatul lui Kolker nu a putut fi contactat.

O serie de oameni de ştiinţă ruşi au fost arestaţi şi acuzaţi de înaltă trădare în ultimii ani în Rusia pentru că ar fi transmis străinilor materiale sensibile. Criticii Kremlinului invocă o paranoia nefondată a regimului.

Acuzaţia de înaltă trădare este pasibilă în Rusia cu o pedeapsă care merge până la 20 de ani de închisoare.

Cu referire la familia lui Kolker, TASS informează că omul de ştiinţă este acuzat de colaborare cu serviciile secrete chineze. Anterior, Kolker participase la o conferinţă internaţională în China, unde a ţinut o prelegere. El a fost adus cu avionul de la Novosibirsk într-o închisoare din Moscova, a indicat fiul său Maxim.

Fiica lui Kolker a spus că omul de ştiinţă suferă de cancer în stadiul patru, a comunicat TASS.

Potrivit Mediazona, el ar fi încarcerat la Lefortovo, închisoarea controlată de FSB. Omul de ştiinţă nu poate mânca singur, aşa că se alimentează printr-un cateter, spune fiul său, citat de publicaţia menţionată, specializată pe sistemul carceral rusesc şi drepturile omului.

Conform deciziei tribunalului din Novosibirsk, savantul a fost reţinut în stare de arest preventiv până în data de 29 august.

Anterior, pentru participarea la un proiect internaţional a fost arestat profesorul Valeri Golubkin (69 de ani) de la Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova. De asemenea, profesorul Valeri Mitko (80 de ani) este acuzat de colaborare cu serviciile secrete chineze. Savantul Viktor Kudriavţev (77 de ani), de la Institutul de cercetare în inginerie mecanică - un centru ştiinţific rus de dezvoltare a rachetelor şi navelor spaţiale - sub acelaşi cap de acuzare, a decedat în închisoare, după trei ani de arest preventiv.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri