„Va fi Game of Thrones cu arme nucleare”. Cum au ajuns armatele private care luptă în Ucraina o amenințare pentru Putin

Data publicării:
Prigojin, Putin și Kadîrov
Cu cât înregistrează mai multe înfrângeri în Ucraina, cu atât mai greu le va fi armatei ruse și aparatului de la Kremlin să țină în frâu grupurile de mercenari. Colaj foto: Profimedia Images

Grupul mercenarilor Wagner este menționat deseori în știrile despre războiul din Ucraina, de cele mai multe ori din cauza vocalului său lider, Evgheni Prigojin, care face orice ca să fie băgat în seamă de mass-media. Dar „wagneriții” nu sunt singurii mercenari care luptă de partea Rusiei.

Mulți dintre cei mai bogați și puternici ruși au propriile lor companii militare private (CMP). Grupuri noi de mercenari ruși apar în continuu. Printre recruții lor se numără foști soldați din forțele speciale, deținuți, extremiști, vagabonzi, persoane în căutarea adrenalinei și tot felul de alte persoane.

Elita rusă „a realizat că dacă ai o CMP poți să primești obții beneficii de la Kremlin”, a explicat pentru Euronews directorul Centrului pentru Integritate Democratică, Anton Șehovțov. „Pentru că dacă contribui la efortul de război, vei fi recompensat”.

Ramzan Kadîrov, apropiatul lui Putin care conduce Cecenia, ar plănui să își facă un grup de mercenari, în plus față de grupul paramilitar de „războinici de pe TikTok” loiali lui Kadîrov care nu scapă niciodată ocazia de a se filma pe frontul din Ucraina, cu toate că nu se știe sigur dacă videoclipurile sunt autentice.

Gigantul rus din domeniul energiei, Gazprom, are avea la rândul său două armate private, cunoscute sub numele de Fakel (torță) și Plamia (flacără), care au sarcina de a proteja bunurile din străinătate ale companiei în locuri precum Siria și Ucraina.

Frăția Ortodoxă și ultranaționaliștii de extremă dreapta

Companiile militare private nu aparțin, însă, doar membrilor elitei ruse.

Grupul Frăției Ortodoxe, care are legături cu puternica Biserică Ortodoxă din Rusia, luptă în Ucraina pentru protejarea Rusiei creștine de Occidentul decadent, a spus Dr. Stephen Hall, lector de politică rusă la Universitatea din Bath.

În același timp, ENOT este un grup plin de mercenari de extremă dreapta, ultranaționaliști care luptă în Ucraina încă din 2014, de când a început conflictul cu separatiștii proruși în estul țării.

Cu toate că sunt motivați de un „imperialism agresiv” conform căruia Ucraina ar trebui să aparțină Rusiei, Șehovțov crede că membrii grupului luptă doar pentru că este o metodă de a-și monetiza ideologia cu sprijinul afaceriștilor locali din provinciile separatiste.

Fondatorul ENOT, Igor Leonidovici Mangușev, un naționalist notoriu care a susținut un discurs în public ținând în mână craniul unui luptător ucrainean, a fost omorât în luna februarie în stil mafiot într-una din regiunile ocupate din Ucraina.

Cu toate că oficial sunt organizații independente, companiile militare private din Rusia nu ar putea exista decât cu binecuvântarea Kremlinului. Mai mult, grupurile de mercenari sunt interzise prin lege în Rusia.

„Motivul pentru care Grupul Wagner este cel mai mare grup de mercenari este că are cea mai bună sponsorizare, nu doar financiară, dar și în privința protecției politice”, a adăugat Șehovțov. „ENOT nu a fost în stare să găsească un grup de elită bun care să îi protejeze”.

prigojin-putin3
Evgheni Prigojin a început să fie tot mai critic la adresa Kremlinului și a lui Putin. Colaj foto: Profimedia Images

Grupul Wagner, o creație a Kremlinului inspirată din Blackwater

Pentru cei de la Kremlin, astfel de forțe obscure sunt utile pentru a putea să se delimiteze de evenimente cu care nu doresc să fie asociați.

De asemenea, mercenarii nu trebuie să se supună unor reguli la fel de stricte ca cele urmate de soldații din armata regulată, ceea ce le oferă o mai mare libertate de acțiune.

Hall susține că Moscova s-a inspirat de la grupul de mercenari Blackwater, compania militară privată americană acuzată că a ucis civili irakieni în 2007. „I-a dat Kremlinului o idee”.

Grupul de mercenari Patriot, fondat în 2018, este controlat de Ministerul Apărării și este plin de foști membrii ai forțelor speciale Spețnaz, care câștigă până la 5.600 de euro pe lună - un salariu foarte mare pentru ruși, potrivit lui Hall. Aceștia nu primesc, însă, pensii și nu sunt compensați dacă sunt răniți.

Patriot este răspunsul armatei militare la „popularitatea în creștere și puterea de negociere” a Wagner, grupul care a dat naștere întregii mișcări mercenare, potrivit lui Șehovțov.

„Kremlinul a deschis o gaură neagră” în propria ogradă

Grupurile de mercenari au tot căpătat tot mai multă putere în Rusia și controlează din ce în ce mai mulți luptători și alte resurse militare. Unele din ele sunt implicate și în activități economice, precum extracția de metale prețioase din Africa, ceea ce le întărește și mai mult poziția.

„Atâta timp cât nu încalcă liniile roșii, statul le tolerează pentru că sunt benefice”, a explicat Șehovțov. „Dar dacă se implică în deciziile politice ale părților interesate, ele pot fi desființate”.

Cu cât înregistrează mai multe înfrângeri în Ucraina, cu atât mai greu le va fi armatei ruse și aparatului de la Kremlin să controleze grupurile de mercenari.

„Personaje din interiorul regimului sunt tot mai îngrijorate de viitor”, a spus Hall, aminting despre criticile la adresa armatei și a lui Putin venite din partea lui Prigojin și a lui Kadîrov. „Prin fondarea acestor companii militare private, Kremlinul a deschis o gaură neagră pentru el însăși.”

Mercenarii nu sunt depind de stat pentru că nu sunt plătiți de stat. „Dacă Putin pierde puterea, o să fie ca niște pisici care se luptă într-un sac. Va fi ca în Game of Thrones, dar cu arme nucleare.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri