Video&Foto Șoigu reapare public și îl anunță personal pe Putin: Dragă Vladimir Vladimirovici, forțele noastre au eliberat Mariupol!

Data actualizării: Data publicării:
Serghei Soigu tine niste hartii in mana si are ochelarii la ochi stand la o masa
Serghei Șoigu îl anunță pe Vladimir Putin că forțele ruse controlează Mariupolul Foto: Profimedia Images

Rusia se laudă că a cucerit Mariupol, orașul de la Marea Azov, iar anunțul a fost făcut joi de însuși ministrul apărării, Serghei Șoigu, care a venit să-i dea personal vestea lui Vladimir Putin, potrivit imaginilor difuzate de Kremlin. Ministrul apărării dispăruse din viața publică de mai mult timp și existau zvonuri că ar fi suferit un atac de cord sau chiar că ar fi fost otrăvit, fiind „pedepsit” de Vladimir Putin pentru eșecul operațiunii din Ucraina. De la Washington, președintele Joe Biden a transmis, joi, că anunțul triumfalist al Moscovei referitor la cucerirea totală a Mariupolului este „discutabil”.

„Dragă Vladimir Vladimirovici, forțele armate ale Federației Ruse și Miliția Populară a Republicii Populare Donețk au eliberat orașul Mariupol!” - a spus Serghei Șoigu care stătea așezat la masă cu Vladimir Putin, de data aceasta o masă cu dimensiuni considerabil reduse față de cea la care fusese așezat în imaginile transmise de Kremlin înainte de invazia din Ucraina.

Russia Ukraine Putin
Serghei Șoigu (dreapta) îl anunță pe Vladimir Putin că forțele ruse controlează orașul ucrainean Mariupol Foto: Profimedia Images

Atunci când a făcut acest anunț, Serghei Șoigu a ținut în mână niște hârtii, având ochelarii la ochi și dând impresia că citește ceva. Ulterior, și-a scos ochelarii și a ascultat răspunsul lui Putin.

Anunțul triumfător al ministrului rus al apărării nu este, însă, pe deplin adevărat. Drept mărturie stau cei 2.000 de luptători ucraineni ascunși în „jungla industrială” care este combinatul Azovstal, motiv pentru care Vladimir Putin a schimbat strategia.

„Consider inutilă luarea cu asalt a zonei industriale. Îți ordon să anulezi asaltul. Blocați această zonă industrială, astfel încât nici măcar o muscă să nu poată trece!” i-a ordonat Vladimir Putin lui Serghei Șoigu.

În tot acest timp, președintele rus părea să țină strâns colțul mesei cu mâna dreaptă, iar mimicile fețelor celor doi oficiali păreau destul de grave.

Russia's President Putin meets with Defence Minister Shoigu
Vladimir Putin se ține cu mâna de colțul mesei în timp ce ascultă anunțul ministrului apărării, conform căruia Mariupolul a fost cucerit Foto: Profimedia Images

Combinatul siderurgic Azovstal este ultimul punct de rezistență al ucrainenilor. Pe lângă miile de soldați, acolo sunt și sute de civili, iar Kievul a cerut organizarea unui culoar umanitar pentru evacuarea lor.  Între timp, câteva sute de civili au fost evacuați din Mariupol, oraș în care au murit până acum peste 20 de mii de oameni și unde mai sunt aproximativ 100 de mii de locuitori.

Potrivit unuia dintre consilierii președintelui ucrainean, Kievul a propus Rusiei o sesiune specială de negocieri pentru pace în Mariupol. Discuțiile s-ar putea purta în orice format, atâta vreme cât au ca rezultat salvarea civililor. „Suntem pregătiți pentru diferite formate de schimb de prizonieri, oamenii noștri pentru soldații ruși pe care i-au lăsat în urmă. Au lăsat în urmă cadavre împrăștiate și și-au abandonat răniții”, a declarat Zelenski.

Joe Biden: Putin „nu va reuși niciodată să domine și să ocupe toată Ucraina”

Joi, la Casa Albă, unde l-a primit pe premierul ucrainean Denis Șmihal, președintele american Joe Biden a declarat că este „discutabil” faptul că forțele ruse controlează Mariupolul.

„Este discutabil dacă el (Vladimir Putin - n.r.) controlează Mariupolul” a declarat Biden. „Nu există încă nicio dovadă că Mariupol a căzut complet”, a adăugat președintele american, potrivit CNN.

Totodată, Biden i-a cerut lui Putin să permită intrarea ajutorului umanitar pentru ca cei blocați în interiorul uzinei siderurgice să poată ieși. „Este ceea ce ar face orice șef de stat în orice circumstanță”, a completat Biden.

Pe de altă parte, președintele american a avertizat că ofensiva rusă în Ucraina va fi „mai limitată din punct de vedere geografic, dar nu și din punct de vedere al brutalității”.

El a mai spus că Putin „nu va reuși niciodată să domine și să ocupe toată Ucraina”.

„Nu știm cât va dura acest război, dar pe măsură ce ne apropiem de două luni, iată ce știm: Putin nu a reușit să își atingă marile ambiții pe câmpul de luptă. După săptămâni întregi de bombardamente asupra Kievului - Kievul este încă în picioare. Președintele Zelenski și guvernul său ales democratic rămân în continuare la putere. Iar forțele armate ucrainene, cărora li s-au alăturat mulți civili ucraineni curajoși, au zădărnicit cucerirea țării de către Rusia. Ele au fost susținute încă din prima zi de un aport neîntrerupt de arme, muniții, blindate, informații din partea națiunilor lumii libere conduse de noi, Statele Unite”, a afirmat Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă consideră că Putin încearcă în continuare să rupă unitatea Occidentului în privința războiului. 

„Putin mizează pe faptul că ne vom pierde interesul. Acesta a fost punctul meu de vedere, m-ați auzit spunând asta de la început, el conta pe faptul că NATO, Uniunea Europeană, aliații noștri și Asia se îndepărtează. El mizează pe faptul că unitatea occidentală va ceda. Încă mai pariază pe asta. Încă o dată, îi vom dovedi că se înșală. Nu ne vom înmuia hotărârea”, a continuat el.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri