Vladimir Putin, despre explozia din nordul Rusiei: „Nu există niciun risc şi nicio creştere a nivelului de radiaţii”

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin presedintele rusiei
Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru

Explozia rachetei nucleare în nordul Rusiei nu generează niciun risc, iar radiaţiile nu au crescut, a declarat luni după-amiază preşedintele Vladimir Putin.

„Nu există niciun risc şi nicio creştere a nivelului de radiaţii”, a declarat Vladimir Putin în cursul vizitei în Franţa, despre explozia produsă pe 8 august în nordul Rusiei.

„Am trimis experţi la faţa locului, iar situaţia este sub control. Au fost aplicate măsuri preventive şi nu se poate întâmpla nimic neaşteptat”, a dat asigurări liderul de la Kremlin.

Autorităţile din Norvegia au anunţat pe 15 august că au depistat concentraţii infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.

Citește și IGSU, după incidentul nuclear din nordul Rusiei: „Nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”, subliniind că proiectele militare vor continua.

Cel puţin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe.

Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).

Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Editor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri