Sari la conținut
News Alert

Z. Brzezinski: Invadarea statelor baltice va însemna război

Zbigniew Brzezinski, consilier pentru securitate al fostului președintelui american Jimmy Carter în timpul Războiului Rece, apreciază că lui Vladimir Putin trebuie să i se transmită clar de la Washington că invadarea țărilor baltice va declanșa un război.

Leading Democrats And National Security Experts Call For Security Changes

Zbigniew Brzezinski / FOTO: Gulliver / Getty Images

În ultimele luni din mandat, Administrația Obama ar trebui să transmită din nou Rusiei, în discuții private, că orice incursiune în statele baltice va însemna război. Să nu fie o amenințare, ci o simplă informație”, a scris Zbigniew Brzezinski, pe Facebook.

Coşmarul este ca, într-o zi, Vladimir Putin să ocupe Riga (capitala Letoniei) şi Tallinn (capitala Estoniei), ceea ce nu i-ar lua decât o zi. Vom spune că este groaznic, că este şocant, dar cu siguranţă nu vom putea face nimic fără a risca provocarea unui potenţial război nuclear", declara Zbigniew Brzezinski la începutul anului .

 

 

Trebuie imaginată „o disuasiune”, partea rusă trebuie obligată să înţeleagă că va exista o reacţie din partea NATO. „Recomand prepoziţionarea de forţe” în ţările baltice, dar într-o manieră care să nu provoace Rusia, a subliniat el.

„Câţiva militari americani în Estonia nu vor reprezenta o ameninţare de invazie pentru Rusia. Putin va şti aceasta, dar el va mai şti că, dacă va invada Estonia, va întâlni forţe americane în calea sa şi chiar câţiva germani, câţiva francezi, câţiva britanici”, a continuat fostul consilier.