Rușii anunță că reduc dimensiunile paradelor de Ziua Victoriei de frica „atacurilor ucrainenilor”

Data publicării:
Putin cu portretul tatălui său în mâini
Anul trecut, inclusiv dictatorul de la Moscova, Vladimir Putin, a deschis o astfel de procesiune în Piața Roșie din Moscova, având în mână o fotografie a tatălui său în uniformă. Foto: Profimedia Images

Mai multe orașe din Rusia au anunțat că vor reduce anvergura paradelor și ceremoniilor cu ocazia Zilei Victoriei în data de 9 mai, relatează BBC. Autoritățile ruse au motivat decizia spunând că există riscuri de securitate și posibilitatea unor „atacuri ale forțelor pro-ucrainene”.

În ultimele săptămâni, în Rusia au avut loc mai multe explozii și incendii, acestea fiind folosite de Kremlin pentru a justifica reducerea dimensiunilor ceremoniilor.

Unii analiști spun, însă, că regimului criminal de la Moscova îi este teamă de posibile mișcări de protest împotriva invaziei sale din Ucraina și crede că opozanții săi ar putea să folosească ceremoniile de Ziua Victoriei ca moment prielnic pentru proteste.

Paradele militară de anvergură și ceremoniile pompoase de Ziua Victoriei sunt ceva obișnuit în Rusia lui Putin. Pe 9 mai se celebrează victoria Aliaților împotriva Germaniei Naziste.

Unul dintre cele mai ușor de recunoscut evenimente din această perioadă în Rusia este Procesiunea Regimentului Nemuritor, în care oameni din toată țară merg în marș prin orașe ținând în mâini portrete ale rudelor lor care au luptat în Al Doilea Război Mondial.

Anul trecut, inclusiv dictatorul de la Moscova, Vladimir Putin, a deschis o astfel de procesiune în Piața Roșie din Moscova, având în mână o fotografie a tatălui său în uniformă.

Regimul de la Kremlin se teme mai mult de lezarea propriei imagini decât de „atacuri teroriste ipotetice”

Totuși, în acest an, aceste evenimente se vor desfășura „în alt format, din motive de securitate”, a anunțat Elena Țunaieva, o organizatoare a acestor marșuri.

Unii comentatori au subliniat că aceste marșuri ar putea să evidențieze numărul uriaș de ruși morți în Ucraina și să arate astfel dimensiunea dezastrului provocat de Putin.

Dmitri Kolezev, jurnalist  și editor la un site de știri anti-regim, aflat, în prezent, în exil, spune că dacă procesiunea nu ar fi fost anulată oamenii „ar fi venit în mod sigur cu portrete ale celor care au murit în Ucraina, iar numărul de fotografii recente ar fi fost deprimant de mare”.

Viktor Mucinik, fost redactor șef al unui post de televiziune din Siberia, și el în exil, spune că statul rus este „extrem de paranoic” și mai degrabă îngrijorat de propria imagine, nu de „atacuri teroriste ipotetice”.

El a mai spus că Kremlinul se teme că procesiunea va fi plină de portrete nu ale celor care au murit acum 80 de ani, ci ale celor care au murit anul trecut.

În același timp, parada militară din Piața Roșie a Moscovei, la care participă în mod tradițional și Putin nu va mai fi deschisă publicului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri