Live Text Șeful Pentagonului: Armata rusă e în criză de muniție/ Moscova a bombardat zeci de orașe ucrainene. Kievul nu are apă și curent

Data actualizării: Data publicării:
ezgif.com-gif-maker (92)
Din articol
Lloyd Austin: Armata rusă suferă o „penurie semnificativă” de muniţii SUA trimite Ucrainei sisteme antiaeriene NASAMS și rachete HIMARS într-un ajutor militar de 400 de milioane de dolari Polonia vrea să cedeze Ucrainei lansatoarele de rachete pe care i le oferă Germania Rusia a lansat aproximativ 70 de rachete asupra Ucrainei. Kiev: 51 au fost doborâte Centralele nucleare ucrainene au fost deconectate după atacurile rusești de miercuri Cel puțin trei morți după bombardamentul rusesc asupra Kievului Harta atacurilor de miercuri, publicată de propaganda de la Kremlin  Noi imagini cu exploziile din Kiev Explozii în Kiev Bebelușul ucis în maternitatea bombardată avea două zile Alertă de raid aerian în toată Ucraina. Explozii în sudul și estul țării Parlamentul European declară Rusia stat care sponsorizează terorismul și cere includerea grupării lui Kadîrov pe lista teroriștilor Directorul AIEA s-a întâlnit la Istanbul cu o delegaţie rusă pentru a discuta despre securitatea centralei Zaporojie ISW: Kremlinul plănuiește un atac sub steag fals în propriul teritoriu Rusia a folosit aproape toate dronele kamikaze din Iran și acum negociază în secret cu Teheranul Zelensky condamnă atacul asupra maternității soldat cu moartea unui nou-născut Reacția Rusiei după perchezițiile de la mănăstirea din Kiev: „Ucraina este o țară fără Dumnezeu” Bombardamente în Harkov, doi oameni au fost uciși Mama bebelușului ucis a fost salvată Kuleba cere UE ca al nouălea pachet de sancţiuni să fie adoptat mai repede și să vizeze industria rusă de rachete Marea Britanie trimite elicoptere în Ucraina Republica Moldova respinge acuzațiile Gazprom: Tot gazul va fi plătit Marea luptă a lui Kliciko: Trei milioane de oameni riscă să înghețe de frig la iarnă. Rusia „vrea o Ucraina fără ucraineni”  Maia Sandu: „Securitatea Europei se joacă în Moldova”. Rolul Chișinăului în oprirea expansiunii Rusiei (Politico)  Zelenski spune că mai sunt de eliberat aproximativ 2.000 de localităţi Ucraina înfiinţează "centre de invincibilitate"

Parlamentul European a declarat Rusia stat care sponsorizează terorismul. Rezoluția vine în ziua în care Rusia a lovit cu o rachetă S-300 maternitatea din Vilnianska, un bebeluș de doar două zile fiind ucis. În toată Ucraina se aud alerte de raid aerian, în timp ce în regiunile din sud și est au loc explozii. Capitala Kiev a fost bombardată cu zeci de rachete de ruși, cel puțin trei oameni au murit. Orașul a rămas fără electricitate și apă. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI 

Lloyd Austin: Armata rusă suferă o „penurie semnificativă” de muniţii

ACTUALIZARE 23:45 Armata rusă suferă o „penurie semnificativă” de muniţii pentru artileria sa, ceea ce i-ar putea limita în viitor operaţiunile în Ucraina, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, potrivit AFP.

„Ruşii au probleme logistice încă de la începutul” invaziei lor în Ucraina şi „în continuare se descurcă greu cu logistica”, a spus Austin, intervievat de un grup de jurnalişti la bordul unui avion militar.

Ei „suferă de o penurie semnificativă de rachete pentru artilerie”, mai ales după ce Kievul a distrus mai multe stocuri de muniţii ruseşti, a adăugat şeful Pentagonului.

Rusia şi-a folosit intensiv artileria în războiul din Ucraina, tactica sa fiind ca înaintea oricărei încercări de înaintare să folosească masiv împotriva trupelor ucrainene lansatoarele multiple de rachete şi artileria.

„Pentru acest gen de operaţiuni, este nevoie de multe muniţii. Nu sunt sigur că mai au suficiente pentru a-şi permite astfel de lucruri în viitor”, estimează Lloyd Austin.

Cât despre stocurile ruseşti de rachete de înaltă precizie, el crede că şi acestea au scăzut semnificativ în cele nouă luni de conflict şi că Moscova nu le va putea înlocui rapid din cauza sancţiunilor occidentale, mai ales sancţiunile ce vizează achiziţia de microprocesoare.

Anterior miercuri, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a susţinut că Rusia are în continuare „destule” muniţii, în pofida consumului masiv al acestor resurse după opt luni de campanie militară în Ucraina, transmite Agerpres.

„Inamicii continuă să ne calculeze cu minuţiozitate lansările şi rezervele. Ei mizează în zadar pe epuizarea posibilităţilor noastre. Avem destule”, a scris fostul preşedinte rus pe Telegram, potrivit agenţiei EFE, cu puţin timp înainte ca Rusia să lanseze un nou raid cu rachete asupra infrastructurilor energetice ucrainene.

SUA trimite Ucrainei sisteme antiaeriene NASAMS și rachete HIMARS într-un ajutor militar de 400 de milioane de dolari

Statele Unite vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de circa 400 de milioane de dolari, „pentru a o sprijini să se apere în faţa atacurilor fără oprire” ale Rusiei, a anunţat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit AFP şi CNN.

Oficialul american a precizat că noul pachet de ajutor militar cuprinde „arme suplimentare, muniţii şi echipamente de apărare antiaeriană”, iar acestea vor proveni din stocurile armatei SUA, conform Agerpres.

Potrivit detaliilor furnizate postului CNN de un responsabil de la Casa Albă, acest pachet include muniţii suplimentare pentru sistemele antiaeriene NASAMS, 150 de mitraliere grele cu termoviziune pentru contracararea dronelor, muniţii suplimentare pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS, 200 de obuze ghidate de calibrul 155 mm, plus alte echipamente.

Odată cu acest nou ajutor, asistenţa militară pe care Washingtonul a oferit-o Ucrainei de când Joe Biden este preşedinte al SUA ajunge la circa 19,7 miliarde de dolari.

„Vom continua să susţinem Ucraina atât timp cât va fi nevoie, astfel încât să poată continua să se apere singură şi să fie în cea mai puternică poziţie posibilă la masa negocierilor când va fi momentul potrivit” pentru negocieri, a mai spus Antony Blinken.

Polonia vrea să cedeze Ucrainei lansatoarele de rachete pe care i le oferă Germania

ACTUALIZARE 22:13 Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că a cerut Germaniei să trimită în Ucraina lansatoarele Patriot oferite Poloniei imediat după ce o rachetă a lovit teritoriul polonez, săptămâna trecută, informează Agerpres.

"După noile atacuri cu rachete ruseşti, am cerut Germaniei să transfere Ucrainei bateriile de rachete Patriot oferite Poloniei şi desfăşurate la graniţa sa de vest", a scris Blaszczak pe Twitter.

"Acest lucru ar proteja Ucraina de noi decese şi întreruperi de curent şi ar spori securitatea la graniţa noastră de est", a mai precizat el.

Rusia a lansat aproximativ 70 de rachete asupra Ucrainei. Kiev: 51 au fost doborâte

ACTUALIZARE 20:15 Rusia a lansat circa 70 de rachete de croazieră în raidul de miercuri ce a ţintit din nou infrastructuri energetice ale Ucrainei, 51 dintre ele fiind doborâte de sistemele antiaeriene ale armatei ucrainene, potrivit unui anunţ al acesteia din urmă pe Telegram, preluat de AFP.

„În total, au fost trase circa 70 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 şi Kalibr. Forţele de apărare antiaeriană au distrus 51 de rachete. În plus, cinci drone kamikaze de tip Lancet au fost distruse în sudul ţării”, se arată în mesajul armatei ucrainene.

La rândul său, primarul capitalei Kiev, Vitali Kliciko, a declarat la televiziunea ucraineană că, „potrivit armatei, 31 de rachete au ţintit Kievul”, iar dintre acestea 21 au fost doborâte, dar unele dintre cele care şi-au atins ţinta au lovit instalaţii ale infrastructurii critice.

„La ora actuală, o parte din oraş nu are electricitate. A fost oprită şi furnizarea apei (...) Facem tot posibilul să restabilim electricitatea şi apa în seara aceasta”, a mai spus edilul, conform postului CNN.

Potrivit unui bilanţ preliminar al victimelor anunţat de primarul Kliciko, noul atac rusesc a provocat la Kiev trei morţi şi 11 răniţi, printre persoanele care şi-au pierdut viaţa fiind şi o adolescentă în vârstă de 17 ani, transmite Agerpres.

Centralele nucleare ucrainene au fost deconectate după atacurile rusești de miercuri

ACTUALIZARE 17:40 Centralele nucleare ucrainene au fost deconectate de la rețeaua energetică a Ucrainei după ce Rusia a lansat un atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei, a raportat Energoatom, citat de The Kiev Independent.

După o scurtă oprire de urgență, centralele nucleare au revenit, dar sunt încă deconectate de la rețea. Centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de ruși, s-a confruntat, de asemenea, cu lipsuri de energie, a adăugat Energoatom. 

Cel puțin trei morți după bombardamentul rusesc asupra Kievului

ACTUALIZARE 17:20 Cel puțin trei persoane au fost ucise și șase rănite în urma unui atac cu rachete rusești la Kiev, potrivit administrației orașului.

Oleksii Kuleba, șeful administrației militare regionale, a declarat că întreaga regiune Kiev a rămas fără electricitate după ce atacurile aeriene ale Moscovei au vizat infrastructura critică.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a relatat și el pe Telegram că alimentarea cu apă a orașului a fost întreruptă.

De asemenea, și orașul Liov, din vestul țării, a rămas fără electricitate.

Andrei Sadovi, primarul Liovului, a spus că întregul oraș din vestul Ucrainei este „fără lumină”.

Acesta a avertizat că vor exista „întreruperi” în alimentarea cu apă a orașului și că așteaptă informații suplimentare de la experții în energie.

Harta atacurilor de miercuri, publicată de propaganda de la Kremlin 

ACTUALIZARE 16.50 Propaganda Kremlinului a publicat o hartă a atacurilor din ziua de miercuri, care au afectat infrastructură critică a Ucrainei și a ucis mai mulți oameni în capitala Kiev.

Hartă distribuită pe rețelele sociale prezintă realitățile teritoriale distorsionate care respectă linia de comunicare impusă de Putin. Teritoriile aflate sub ocupație rusă nu sunt incluse în granițele recunoscute internațional ale Ucrainei.

Rușii se laudă că au lovit nu mai puțin de 22 de orașe, unde au distrus infrastructura civilă critică și zonele rezidențiale.

Primarul Kievului spune că din cele 31 de rachete rusești lansate către Kiev, sistemul antiaerian din capitală a reușit să doboare 21.

Noi imagini cu exploziile din Kiev

ACTUALIZARE 16.25 Un videoclip publicat de șeful poliției din regiunea Kiev, Andriy Nebytov, arată consecințele loviturii cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale din Vishgorod, o suburbie la nord de Kiev.

În total, peste 20 de persoane au fost rănite în urma atacului de miercuri asupra regiunii Kiev, scrie the Kiev Independent.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Explozii în Kiev

ACTUALIZARE 14.35 Agenţia de presă Interfax Ucraina a anunţat că au fost explozii în mai multe regiuni din sudul şi sud-estul ţării, citând canale locale din aplicaţia de mesagerie Telegram.

Illia Ponomarenko, de la The Kyiv Independent, scrie că o rachetă rusească tocmai a fost auzită deasupra oraşului Bucha, în regiunea Kiev. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a transmis că a fost lovită din nou infrastructura orașului și că exploziile au fost urmate de pene de curent.

Forţele ruseşti vizează din ce în ce mai mult infrastructura critică ucraineană în ultimele săptămâni, în cel mai amplu val de atacuri, de săptămâna trecută, fiind trase peste 100 de rachete.

Anton Geraşcenko, consilier la Ministerul ucrainean de Interne, a distribuit o înregistrare video în care se vede cum o rachetă rusească zboară deasupra regiunii Harkov.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Bebelușul ucis în maternitatea bombardată avea două zile

ACTUALIZARE 14.05 Bebelușul care a murit în atacul asupra maternității din Vilnyansk avea doar două zile, a declarat Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.

„Infracțiunile Federației Ruse sunt o nebunie. În această noapte, maternitatea din regiunea Zaporojie a devenit țintă. Un băiat de 2 zile a murit…” a scris Zelenska pe Twitter în engleză.

Președintele Volodimir Zelenski a condamnat anterior atacul. 

Spitalul a fost lovit de o rachetă S-300, potrivit parchetului ucrainean.

„Un copil a fost ucis, o femeie în travaliu și un medic au fost răniți. Casele din zonă au fost afectate și ele de bombardamentele inamicului”, a transmis procuratura.

Procurorii au declanșat o anchetă preliminară în cadrul procedurilor penale pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, combinată cu omor cu premeditare.

Alertă de raid aerian în toată Ucraina. Explozii în sudul și estul țării

ACTUALIZARE 14.00 În toată Ucraina se aud alerte de raid aerian, în condițiile în care se produc explozii în regiunile din sud și est ale țării, potrivit Reuters.

Anton Geraşcenko, consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a declarat că Rusia a lansat un alt atac cu rachete și a îndemnat oamenii să rămână în adăposturi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Parlamentul European declară Rusia stat care sponsorizează terorismul și cere includerea grupării lui Kadîrov pe lista teroriștilor

ACTUALIZARE 13.50 Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a declarat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, potrivit unui comunicat transmis miercuri. 

Eurodeputaţii au adoptat, cu 494 voturi pentru, 58 împotrivă şi 44 abţineri, o rezoluţie legată de ultimele evoluţii din războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Documentul subliniază că atacurile şi atrocităţile deliberate comise de forţele ruse şi reprezentanţii acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile şi alte încălcări grave ale dreptului internaţional şi umanitar constituie acte de terorism şi crime de război. În lumina acestui fapt, ei recunosc Rusia ca stat care sponsorizează terorismul şi "recurge la mijloace teroriste".

Întrucât în prezent Uniunea Europeană nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului, Parlamentul European le solicită UE şi statelor sale membre să elaboreze un cadru juridic adecvat şi să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Acest lucru ar duce la o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei şi ar avea implicaţii restrictive profunde pentru relaţiile UE cu Rusia. 

Directorul AIEA s-a întâlnit la Istanbul cu o delegaţie rusă pentru a discuta despre securitatea centralei Zaporojie

ACTUALIZARE 12.45 Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a întâlnit miercuri la Istanbul cu o delegaţie rusă pentru a discuta despre securitatea centralei atomo-electrice ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, a anunţat AIEA, transmite Reuters.

"Directorul general al AIEA @rafaelmgrossi s-a întâlnit azi la Istanbul cu o delegaţie rusă condusă de directorul general al Rosatom Aleksei Lihacev pentru consultări în aspecte operaţionale legate de securitatea la centrala Zaporojie din Ucraina şi privind crearea de urgenţă a unei zone de protecţie a securităţii şi siguranţei nucleare", a transmis forul nuclear al ONU pe Twitter.

Directorul AIEA avertizează de mai multe luni asupra riscului unui accident potenţial catastrofal din cauza bombardamentelor repetate desfăşurate în preajma centralei şi pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.

Într-un comunicat citat de agenţiile de presă ruse, Rosatom menţionează la rândul său că întâlnirea de la Istanbul s-a concentrat asupra "asigurării securităţii centralei".

"A fost remarcat răspunsul prompt al AIEA la bombardamentul masiv asupra centralei din 20 noiembrie a.c. Părţile au convenit să continue cooperarea", se mai arată în comunicatul rus.

ISW: Kremlinul plănuiește un atac sub steag fals în propriul teritoriu

ACTUALIZARE 12.00 Moscova pare să pregătească un atac sub steag fals în regiunea Belgorod din Rusia, ca parte a eforturilor de a recâștiga sprijinul public pentru războiul din Ucraina, potrivit analiștilor militari occidentali citați de Sky News.

Propagandiștii de la Kremlin au sugerat că forțele ucrainene vor să invadeze Belgorod, în timp ce alte surse ruse au spus că Moscova ar trebui să recâștige controlul asupra unei părți din Harkov pentru a minimiza amenințarea unui atac ucrainean, notează Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare.

O operațiune sub steag fals este un act comis cu intenția de a da vina pe cealaltă parte. 

Experții american din cadrul ISW au spus că afirmațiile rusești cu privire la un atac iminent ucrainean sunt „absurde și urmăresc doar să sperie publicul larg pentru a sprijini războiul”.

„Ucraina nu are niciun interes strategic în a invada Rusia și nici nu are capacitatea de a face acest lucru la o asemenea scară”, precizează ISW.

Experții mai spun că sprijinul pentru invazie este în scădere în Rusia din cauza mobilizării și eșecurilor militare ale Kremlinului. ISW subliniază că speculațiile despre o invazie ucraineană a Rusiei ar putea fi, de asemenea, parte din eforturile de „liniștire a comunității naționaliste ruse pro-război”.

Rusia a folosit aproape toate dronele kamikaze din Iran și acum negociază în secret cu Teheranul

ACTUALIZARE 11.30 Rusia aproape şi-a epuizat stocul actual de drone fabricate în Iran şi va căuta soluții ca să le realimenteze, arată Ministerul britanic al Apărării în actualizarea zilnică a informaţiilor despre război, scrie The Guardian. 

Încă din septembrie, Rusia a atacat Ucraina atât cu arme tradiţionale, cât şi cu drone de fabricaţie iraniană, aşa-numitele „drone kamikaze”, vizând în special  infrastructura energetică a ţării. „The Washington Post” a scris în urmă cu câteva zile că Rusia ar fi încheiat recent un acord secret cu Iranul pentru a începe să fabrice drone pe teritoriul rusesc, ca să le folosească apoi în războiul din Ucraina. 

Oficialii ruşi şi iranieni ar fi perfectat acordul în timpul unei întâlniri care a avut loc în Iran la începutul acestei luni, iar cele două ţări se mişcă acum rapid pentru a transfera schiţele şi componentele-cheie ce ar permite începerea producţiei în câteva luni, au declarat pentru cotidianul american trei oficiali care au avut acces la informaţii ale serviciilor secrete. 

Zelensky condamnă atacul asupra maternității soldat cu moartea unui nou-născut

ACTUALIZARE 11.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul Rusiei asupra maternității din Vilnyansk.

„Statul terorist continuă să atace civili și obiective civile. Inamicul a decis din nou să încerce să realizeze cu teroare și crimă ceea ce nu a reușit să realizeze timp de nouă luni și nu va putea realiza. Va fi tras la răspundere pentru tot răul pe care l-a adus țării noastre”, a transmis Zelenski, potrivit CNN.

Reacția Rusiei după perchezițiile de la mănăstirea din Kiev: „Ucraina este o țară fără Dumnezeu”

ACTUALIZARE 10.25 Ministerul rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat miercuri Ucraina ca fiind o țară „fără Dumnezeu", „sălbatică" și „imorală" pentru că a efectuat o razie la o veche mănăstire creștin-ortodoxă din Kiev, pe care rușii ar fi folosit-o pentru planificarea operațiunilor de sabotaj, transmite Reuters.

Serviciul de securitate ucrainean SBU și poliția ucraineană au efectuat marți dimineață percheziții la o mănăstire creștin-ortodoxă veche de 1.000 de ani din Kiev, în cadrul unor operațiuni de contracarare a unor presupuse „activități subversive ale serviciilor speciale rusești”, potrivit SBU.

Lavra Pecerska din Kiev, ce se traduce Lavra Peşterilor, este cea mai veche mănăstire creştin ortodoxă din Ucraina și sediul aripii susținute de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei.

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a susținut că nu există nicio justificare pentru acest raid și a comparat „regimul de la Kiev" cu Bacchus, zeul roman al vinului, al cărui nume este adesea asociat în limba rusă cu haosul imoral și desfrâul.

„Aceasta este doar un fel de Bacanală totală fără Dumnezeu. Nu există nicio justificare sau explicație pentru acest lucru. Și nu poate exista", a declarat Zakharova la radio Sputnik.

„Aceasta este o altă parte a acțiunilor absolut imorale și sălbatice ale regimului de la Kiev", a adăugat ea.

Bombardamente în Harkov, doi oameni au fost uciși

ACTUALIZARE 9.55 Două persoane au fost ucise în urma bombardamentelor rusești din timpul nopții, în Harkov, a declarat miercuri un înalt oficial ucrainean.

Potrivit acestuia, clădire rezidențială, o clinică medicală și o școală au fost lovite în orașul Kupiansk.

De luni de zile, bombardamentele rusești și loviturile cu rachete au vizat infrastructura civilă din diferite părți ale Ucrainei, inclusiv Harkov, unde trupele ruse de ocupare au fost respinse de contraofensiva Ucrainei.

Mama bebelușului ucis a fost salvată

ACTUALIZARE 9.50 Mama nou-născutului ucis în maternitatea din Vilnyansk a fost salvată, scrie CNN.

Femeia a fost scoasă de sub dărâmăturile spitalului. Serviciul de urgență ale Ucrainei a transmis că femeia tocmai născuse când s-a produs atacul.

Din primele infromații, sub dărâmături nu se mai află alte persoane.

Kuleba cere UE ca al nouălea pachet de sancţiuni să fie adoptat mai repede și să vizeze industria rusă de rachete

ACTUALIZARE 9.40 Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a cerut Uniunii Europene să accelereze lucrările la cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să prevadă restricţii stricte asupra industriei ruseşti de rachete, transmite Ukrinform.

"Fac apel la toţi colegii mei din Uniunea Europeană şi din Comisia Europeană şi din rândul statelor membre ale UE să lase deoparte orice îndoieli sau, aşa cum este la modă să spunem, oboseală, şi să înceapă să finalizeze rapid cel de-al nouălea pachet de sancţiuni", a declarat Kuleba, marţi, în timpul unui briefing online. 

Potrivit lui Kuleba, noile sancţiuni ar trebui să fie consolidate atâta timp cât agresiunea Rusiei continuă. Sectoarele care au o importanţă deosebită pentru economia rusă - energia, finanţele, comerţul, tehnologia - ar trebui să fie supuse sancţiunilor pentru a obţine rezultatele necesare. 

Kuleba a subliniat că noile sancţiuni ar trebui să vizeze industria rusă a rachetelor. Potrivit ministrului ucrainean, capacitatea Rusiei de a fabrica noi rachete trebuie pur şi simplu distrusă, astfel încât să nu aibă resurse suplimentare pentru distrugerea oraşelor ucrainene, a sistemului energetic ucrainean şi pentru uciderea cetăţenilor ucraineni. 

În plus, Kuleba a declarat că Ucraina continuă să insiste asupra unui embargo energetic total asupra energiei ruseşti. 

Marea Britanie trimite elicoptere în Ucraina

ACTUALIZARE 9.00 Ministerul Apărării a anunțat că va trimite elicoptere în Ucraina pentru prima oară de la începutul războiului, scrie The Guardian.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că este prima dată când aeronave pilotate vor fi trimise Ucrainei, de la începutul invaziei.

Potrivit BBC, vor fi furnizate trei elicoptere Sea King. Primul dintre ele a ajuns deja în Ucraina.

Wallace, care a făcut anunțul la Oslo, unde se întâlnește cu aliații pentru a discuta despre continuarea sprijinului militar pentru Kiev, a adăugat că Marea Britanie va trimite, de asemenea, încă 10.000 de cartușe de artilerie.

Informațiile vin după ce premierul britanic, Rishi Sunak, a vizitat capitala ucraineană pentru a prezenta un nou pachet de 50 de milioane de euro de ajutor pentru apărare, care include 125 de tunuri antiaeriene și echipamente pentru a contracara dronele furnizate de Iran.

Republica Moldova respinge acuzațiile Gazprom: Tot gazul va fi plătit

ACTUALIZARE 8.40 Gazele despre care Gazprom susține că sunt reținute în Ucraina sunt rezervate Republicii Moldova, care va plăti pentru ele, a declarat miercuri vicepremierul Andrei Spînu.

„Gazprom acuză Ucraina și Moldova de ceva ce nu se întâmplă. Tot gazul furnizat la vest de Nistru va fi plătit de R. Moldova", a spus Spînu pe Telegram.

Gazprom a anunţat că va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, motivând că Ucraina înmagazinează o parte din gazele destinate Chişinăului.

Marea luptă a lui Kliciko: Trei milioane de oameni riscă să înghețe de frig la iarnă. Rusia „vrea o Ucraina fără ucraineni” 

ACTUALIZARE 8.20 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, s-a mai găsit în situații dificile pe vremea când lupta la categoria grea, dar acum este în bătălia vieții lui în timp ce se pregătește să îndure gerul iernii sub atacurile Rusiei. 

Rusia „vrea o Ucraina fără ucraineni”, a spus Kliciko într-un interviu pentru Politico din primăria capitalei Ucrainei, precizând că cetățenii ucraineni trebuie să reziste. „Vor să ne înghețe, să ne distrugă electricitatea, căldura, generatoarele.” „Fac tot ce pot ca să îi alunge pe Ucrianeni, dar acestea sunt casele noastre, orașele noastre și nu vrem să plecăm”, a adăugat Kliciko.

Bombardamentele Rusiei au reaprins temerile că vor avea loc noi valuri de refugiați care vor încerca să scape de război și să ajungă în vestul Europei și în statele membre UE, dar Kliciko a insistat că moralul locuitorilor Kievului este încă unul ridicat. 

Însă, primarul capitalei Ucrainei a subliniat nevoia „imediată” pentru noi sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv baterii Patriot din Statele Unite. 

Maia Sandu: „Securitatea Europei se joacă în Moldova”. Rolul Chișinăului în oprirea expansiunii Rusiei (Politico) 

ACTUALIZARE 8.00 „Cu trei decenii în urmă, moldovenii au ales libertatea și democrația în locul autoritarismului. Și astăzi, ne îndreptăm cu hotărâre spre Uniunea Europeană”, a scris pentru Politico președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a avertizat că odată ce Rusia a invadat Ucraina, Moldova s-a confruntat cu costurile foarte ridicate ale războiului, care riscă să deraieze țara de pe calea integrării europene și să slăbească securitatea Europei.  

„Dar odată cu agresiunea brutală a Rusiei împotriva vecinului nostru, Ucraina, țara noastră se confruntă acum cu costuri dramatice și riscuri ridicate ce amenință să ne deraieze de pe calea aleasă de noi, slăbind securitatea Europei”.

După ce Chișinăul a implementat o serie de reforme dificile în condițiile complicate ale situației geopolitice, în luna iunie, UE a oferit Moldovei statut de țară candidată la aderarea la UE. „Dar în loc să ne bucurăm de beneficiile unei integrări europene mai profunde, moldovenii se chinuie să facă față unei crize energetice acute, o recesiune economică severă și amenințări uriașe” la adresa securității țării. Multe dintre statele europene („dacă nu chiar toate”) se confruntă cu probleme serioase în privința aprovizionării cu electricitate, „dar [problemele] noastre sunt existențiale”, a scris Maia Sandu.

„Moștenirea dependenței totale de Rusia pentru gaz și electricitate” și eșecul guvernelor care s-au succedat la putere de a diversifica sursele de aprovizionare amenință supraviețuirea economică a Republicii Moldova. 

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 7.45 Guvernatorul regional din Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat miercuri dimineață pe Telegram, că  o maternitate din orașul Vilniansk a fost lovită de o rachetă. Un nou născut a murit în acest atac, a spus el, citat de The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Nu este pentru prima oară când rușii atacă maternități din Ucraina. În martie, bombele rusești au distrus un spital de copii și maternitatea din Mariupol, ucigând trei persoane și rănind 17. 

Zelenski spune că mai sunt de eliberat aproximativ 2.000 de localităţi

ACTUALIZARE 7.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că aproximativ 2.000 de oraşe şi sate mai trebuie să fie eliberate de trupele ruse, transmite dpa.

Potrivit biroului prezidenţial din Kiev, preşedintele Zelenski a făcut această declaraţie într-un mesaj video adresat politicienii locali francezi.

Oraşe precum Mariupol de la Marea Azov sau Volnovaha din regiunea Doneţk au fost complet distruse de atacurile ruseşti, a adăugat şeful statului ucrainean.

Armata ucraineană a eliberat aproximativ 1.880 de sate de la începutul războiului, a declarat adjunctul şefului biroului prezidenţial, Kirilo Timoşenko. 

Ucraina înfiinţează "centre de invincibilitate"

ACTUALIZARE 7.20 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că ucrainenii care au nevoie de servicii de bază în cazul în care Rusia va distruge centralele electrice şi alte facilităţi în această iarnă vor putea apela la "centre de invincibilitate" speciale, informează Reuters.

Mii de astfel de centre răspândite în întreaga ţară vor oferi electricitate, căldură, apă, servicii de internet, conexiune de telefonie mobilă şi o farmacie, gratuit şi non-stop.

Atacurile Rusiei au întrerupt furnizarea de curent electric pentru perioade lungi de timp pentru până la zece milioane de consumatori simultan. Operatorul naţional al reţelei electrice a declarat marţi că daunele produse sunt considerabile.

"Dacă atacuri ruseşti masive au loc din nou şi dacă este clar că electricitatea nu va fi restabilită ore întregi, 'centrele de invincibilitate' vor intra în acţiune cu toate serviciile cheie", a declarat preşedintele Zelenski în intervenţia sa de noapte.

"Trebuie ca toţi să fim pregătiţi pentru orice scenariu având în vedere felul în care teroriştii luptă împotriva poporului nostru şi a ceea ce încearcă să facă".

Preşedintele Ucrainei a informat că au fost deja înfiinţate peste 4.000 de centre, fiind planificate mai multe. El a cerut oamenilor să consulte site-ul https://nezlamnist.gov.ua/ pentru a identifica cel mai apropiat centru.

Curentul electric a devenit punctul central al campaniei Rusiei în Ucraina, autorităţile îndemnând consumatorii ucraineni să economisească energie electrică şi să treacă la utilizarea în afara orelor de vârf.

"Sunt sigur că, ajutându-ne unii pe alţii, vom putea trece împreună cu toţii peste această iarnă", a spus el.

Autorităţile ucrainene au înfiinţat deja puncte similare ce oferă servicii de urgenţă în oraşul Herson, abandonat de forţele ruse la începutul acestei luni, în centrul oraşului strângându-se mulţimi de locuitori pentru a-şi încărca telefoanele mobile. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri