Rușii au trecut cu blindatele prin Pădurea Roșie, cea mai radioactivă zonă de la Cernobîl: „Convoiul a ridicat o coloană mare de praf”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-blindate rusesti cernobil
Convoi rusesc, filmat în apropierea centralei de la Cernobîl, 29 martie 2022. Foto: Profimedia Images

Soldații ruși care au capturat zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au trecut cu blindatele printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv, au declarat lucrătorii din zonă, potrivit Reuters. Rușii nu au purtat echipament de protecție și nici nu știau unde se află.

Cele două surse au spus că soldații din convoi nu au folosit niciun echipament anti-radiații. Al doilea angajat de la Cernobîl a spus că a fost „sinucigaș” pentru soldați, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca boli grave.

Autoritățile din Ucraina au precizat pe 25 februarie că a avut loc o creștere a nivelurilor de radiații în zona fostei centrale de la Cernobîl, ca urmare a perturbării solului de către vehiculele militare grele. Dar până acum, detaliile exacte despre ceea ce s-a întâmplat nu au apărut.

Centrala de la Cernobîl
Capturi realizate dintr-un clip video care prezintă forțele rusești după ce au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl. Sursa foto: Profimedia Images

Cei doi lucrători ucraineni care au vorbit cu Reuters erau de serviciu când tancurile rusești au intrat în Cernobîl pe 24 februarie și au preluat controlul asupra fostei centrale, unde personalul este încă responsabil pentru depozitarea în siguranță a combustibilului nuclear uzat și pentru supravegherea sitului.

Ambii bărbați au spus că au văzut tancuri rusești și alte vehicule blindate deplasându-se prin Pădurea Roșie, care este partea cea mai contaminată a zonei din jurul Cernobîlului, la aproximativ 100 km nord de Kiev.

Soldații obișnuiți cu care a vorbit unul dintre muncitori când lucrau alături de ei în instalație nu auziseră de explozie, a spus el.

Armata rusă a declarat, după capturarea centralei, că radiațiile erau în limite normale și că acțiunile lor au împiedicat posibile „provocări nucleare” ale naționaliștilor ucraineni. Rusia a negat anterior că forțele sale au pus în pericol instalațiile nucleare din interiorul Ucrainei.

„Nimeni nu merge acolo... pentru numele lui Dumnezeu”

Pădurea Roșie și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, una dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă accesului, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Convoiul militar rus a trecut prin zonă, au spus cei doi angajați. Unul dintre ei a spus că au folosit un drum abandonat.

„Un convoi mare de vehicule militare a condus pe un drum chiar în spatele unității noastre și acest drum trece pe lângă Pădurea Roșie”, a spus una dintre surse.

„Convoiul a ridicat o coloană mare de praf. Mulți senzori de radiație au indicat niveluri depășite”, a spus el.

profimedia-blindate rusesti cernobil
Convoi rusesc, filmat în apropierea centralei de la Cernobîl. Foto: Profimedia Images

Valery Seida, director general interimar al centralei de la Cernobîl, nu se afla acolo în acel moment și nu a fost martor la intrarea convoiului rus în Pădurea Roșie, dar a spus că i s-a spus de către martori că vehiculele militare rusești circulau peste tot în zona de excludere.

„Nimeni nu merge acolo... pentru numele lui Dumnezeu”, a declarat Seida pentru Reuters.

El a declarat că muncitorii centralei de la Cernobîl le-ar fi spus rușilor că ar trebui să fie precauți cu privire la radiații, însă aceștia nu ar fi acordat atenție sfaturilor.

„Au condus unde aveau nevoie”, a spus Seida.

După sosirea trupelor ruse, cei doi angajați ai fabricii au lucrat aproape o lună împreună cu colegii până când li s-a permis să plece acasă săptămâna trecută, când comandanții ruși au permis trimiterea unor înlocuitori pentru o parte din personal.

Aceștia au fost intervievați telefonic vineri, sub rezerva anonimatului, deoarece se temeau pentru siguranța lor. A doua zi, forțele ruse au pus mâna pe orașul Slavutych de lângă Cernobîl, unde locuiesc cei mai mulți muncitori ai centralei.

Seida și primarul din Slavutych au declarat luni că forțele ruse au părăsit orașul.

Rușii nu știau despre dezastrul de la Cernobîl: „Nu aveau idee la ce fel de instalație se află”

Reuters nu a reușit să stabilească în mod independent care au fost nivelurile de radiații din imediata apropiere a convoiului rusesc care a intrat în Pădurea Roșie.

Agenția de Stat pentru Managementul Zonei de Excluziune a Ucrainei a declarat pe 27 februarie că ultima înregistrare pe care o avea asupra unui senzor din apropierea depozitelor de deșeuri nucleare, înainte de a pierde controlul asupra sistemului de monitorizare, a arătat că nivelul radiaților a fost de șapte ori mai mare decât în ​​mod normal.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pe 25 februarie că nivelurile de radiații de la situl de la Cernobîl au rămas „într-un interval de operare” înregistrat în zona de excludere și nu a semnalat nicio amenințare pentru populația generală.

Pe 9 martie, AIEA a declarat că a încetat să mai primească date de monitorizare de la situl de la Cernobîl. 

profimedia-cernobil satelit
Centrala de la Cernobîl, văzută din satelit. Foto: Profimedia Images

Zona de excludere a Cernobîlului este încă considerată de autoritățile ucrainene ca fiind periculoasă. Intrarea în locul dezastrului fără permisiune este o infracțiune conform legii ucrainene.

În săptămânile în care cei doi angajați ai uzinei au împărțit complexul cu trupele ruse, ei au mai spus că nu au văzut pe niciunul dintre ei folosind vreun echipament care să-i protejeze de radiații.

Specialiștii din armata rusă care sunt instruiți în tratarea radiațiilor nu au ajuns la fața locului decât la aproximativ o săptămână după sosirea trupelor ruse, au spus muncitorii. Ei au spus că nici specialiștii ruși nu purtau echipament de protecție.

Unul dintre angajați a spus că a vorbit cu unii dintre soldații ruși de rang înalt.

„Când au fost întrebați dacă știau de catastrofa din 1986, de explozia celui de-al patrulea bloc (al centralei de la Cernobîl), nu aveau nicio idee. Nu aveau idee la ce fel de instalație se află”, a spus el.

„Am vorbit cu soldați obișnuiți. Tot ce am auzit de la ei a fost „Este o infrastructură de o importanță critică”. Asta a fost”, a spus bărbatul.

Relatările despre trupele rusești de la Cernobîl sunt o dovadă în plus care sugerează că trupele ruse trimise în Ucraina nu au fost instruite.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri