Rușii iau cu asalt granița cu Finlanda de frica mobilizării lui Putin

Data publicării:
coadă de mașini și un polițist de frontieră
Poliția de frontieră finlandeză se confruntă cu cozi uriaș. Rușii încearcă să scape de mobilizarea lui Putin. Foto: Profimedia Images

Aproape 17.000 de ruși au trecut granița în Finlanda în timpul weekend-ului, o creștere de 80% față de săptămâna precedentă, au anunțat autoritățile finlandeze, luni, în condițiile în care fluxul de ruși care încearcă să scape de mobilizare a crescut puternic, scrie Reuters.

Activitatea de la granița ruso-finlandeză s-a mai clamat la începutul zilei de luni, însă a rămas mai ocupată decât în săptămânile precedente, a anunțat căpitanul Taneli Repo, de la autoritatea de frontieră sud-estică din Finlanda.

„Cozile continuă să fie ceva mai lungi față de cum erau în pandemie”, a spus el.

Anunțul de miercuri al lui Vladimir Putin, că Rusia va începe prima sa mobilizare publică de la Al Doilea Război Mondial încoace, pentru ca dictatorul rus să aibă mai mulți oameni de trimis să moară în Ucraina, a provocat o fugă a bărbaților tineri spre granițe.

Tinerii ruși care au trecut în Finlanda pe la punctul de trecere de la Vaalimaa, săptămâna trecută, unii după o călătorie de trei ore din Sankt Petersburg, spun că au părăsit țara de frica mobilizării.

Guvernul finlandez, care se teme că va deveni o țară de tranzit pentru ruși, a anunțat, vineri, că va opri orice rus încearcă să intre în țară cu oviză turistică. Unele excepții din motive umanitare vor fi permise, însă.

Citiți și: Un rus înarmat a intrat într-un centru de recrutare și a deschis focul. Comandantul centrului a ajuns la spital în stare critică

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri