Galerie Foto Rușii au stat la coadă să-și ia rămas bun de la Mihail Gorbaciov. La funeraliile fostului lider sovietic a venit Orban, nu și Putin

Data actualizării: Data publicării:
Trupul neînsuflețit al lui Gorbaciov în sicriu
Trupul lui Gorbaciov a fost depus la Sala Coloanelor, din Moscova. Foto: Profimedia Images

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a fost înmormântat, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii la Moscova, dar fără organizarea obișnuită pentru un fost șef de stat, și fără prezența lui Vladimir Putin, relatează The Moscow Times.

Trupul lui Gorbaciov a fost depus la Sala Coloanelor, din Moscova. Foto: Profimedia Images
Trupul lui Gorbaciov a fost depus la Sala Coloanelor, din Moscova. Foto: Profimedia Images

Rușii au făcut coadă pentru a-și lua rămas bun și pentru a-i da un ultim omagiu liderului sovietic ale cărui reforme au precipitat prăbușirea blocului comunist și a Uniunii Sovietice

Conform Fundației Gorbaciov, Sala Coloanelor, acolo unde a fost depus trupul neînsuflețit, s-a deschis pentru public la ora locală 10:00.

Gorbaciov, spre deosebire de alți defuncți lideri ruși, precum Boris Elțîn, nu va avea funeralii de stat. Kremlinul a refuzat inclusiv să decreteze zi de doliu național, așa cum este obișnuit în astfel de situații.

Gorbaciov va fi înmormântat, tot sâmbătă, la Cimitirul Novodevici, lângă soția sa Raisa, care a murit de cancer în 1999.

Printre cei care participă la funeraliile lui Gorbaciov se numără premierul ungar, Viktor Orban, singurul lider european apropiat Kremlinului, și fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Absența dictatorului rus, Vladimir Putin, ilustrează moștenirea controversată a lui Mihail Gorbaciov în Rusia, acolo unde reacția la moartea sa a fost într-un contrast evident cu cea din Vest.

Germania a anunțat că steagurile vor flutura în bernă la Berlin, sâmbătă, în memoria lui Gorbaciov.

Gorbaciov a murit „șocat” și „năucit” de războiul din Ucraina

Mihail Gorbaciov a fost șocat și năucit de declanșarea războiului din Ucraina, în lunile de după invazie și până la moartea sa în urmă cu câteva zile, spune fostul său translator, Pavel Palașcenko, care a păstrat legătura de-a lungul anilor cu fostul lider sovietic.

În ultimii ani și în ultimele luni, Gorbaciov a fost „devastat psihologic” de relațiile tot mai proaste dintre Rusia și Ucraina, spune Palașcenko, care a lucrat alături de fostul lider sovietic vreme de 37 de ani.

Translatorul spune că a vorbit la telefon cu Gorbaciov în urmă cu câteva săptămâni și a fost șocat, și el dar și alte persoane, de cât de afectat și de traumatizat era fostul lider sovietic de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

„Nu e vorba doar de războiul care a început în 24 februarie, ci și de întreaga evoluție a relațiilor ruso-ucrainene din ultimii ani. Toate au fost o lovitură puternică pentru el, l-au devastat emoțional și psihologic”, a declarat Palașcenko. năucit de ce se întâmpla, la momentul în care trupele armatei ruse au intrat în Ucraina. El credea nu doar în apropierea rușilor de ucraineni, ci în faptul că cele două popoare sunt înrudite”, a mai adăugat fostul translator.

Palașcenko a fost traducător oficial de limba engleză pentru liderul sovietic. În fotografii de la summit-uri din anii ’80 cu Ronald Reagan, Palașcenko apare mereu lângă Gorbaciov.

Relația complicată cu Ucraina și celelalte foste republici sovietice

Cât timp s-a aflat la conducerea URSS, Gorbaciov a încercat să mențină unitatea celor 15 republici, în ciuda diferențelor culturale și naționale uriașe, însă a eșuat după ce reformele sale au declanșat procesul de disoluție.

Forțele sovietice au folosit forța, în multe cazuri, împotriva cetățenilor în ultimele zile ale Uniunii Sovietice. Politicieni din Lituania sau Letonia își aduc aminte cu groază de acele zile și încă dau vina pe Gorbaciov pentru vărsarea de sânge de atunci.

Palașcenko spune, însă, că Gorbaciov credea în rezolvarea problemelor pe cale politică și că „fie nu știa de violențe” fie le-a autorizat cu „reticență extremă”, pentru a preveni haosul.

Poziția lui Gorbaciov în ce privește Ucraina a fost complexă și contradictorie, spune fostul său translator, pentru că el încă credea în ideea de Uniune Sovietică.

„Desigur, în inima lui, și pentru majoritatea celor din generația sa, harta mentală încă includea o mare parte din fosta URSS”, a spus Palașcenko.

Totuși, mai spune el, Gorbaciov nu ar fi pornit un război pentru restaurarea URSS.

Ucraina i-a interzis lui Gorbaciov să intre în țară în 2016, când acesta a spus că ar fi acționat la fel ca Putin în ce privește anexarea Crimeei, pentru că „voința oamenilor din Crimeea era să fie alături de Rusia”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri